Μάτι: «Δεν αξιολογήθηκε ορθά ο κίνδυνος και υπήρξε ολιγωρία»

Μάτι: «Δεν αξιολογήθηκε ορθά ο κίνδυνος και υπήρξε ολιγωρία»

Για δεύτερη μέρα κατέθεσε στο δικαστήριο ο πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης

Την εκτίμηση πως «δεν αξιολογήθηκε ορθά ο κίνδυνος και υπήρξε ολιγωρία κινητοποίησης των εναέριων και επίγειων δυνάμεων» έκανε αναφερόμενος στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης καταθέτοντας, για δεύτερη μέρα, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Ο μάρτυρας σημείωσε πως αν και «τις στρεβλώσεις και τις παραλείψεις τις γνωρίζουμε όλοι, δυστυχώς δε γίνεται κάτι».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορίας ο πραγματογνώμονας τόνισε πως «πρώτο μέλημα της πυροσβεστικής είναι η διάσωση των ανθρώπων και μετά να σβήσει η φωτιά» και συμπλήρωσε «σώζουμε τους ανθρώπους και μετά σβήσουμε τη φωτιά. Ή ταυτόχρονα. Εδώ δε σώθηκε ο κόσμος τι μου λέτε!». Μάλιστα, ο μάρτυρας έδωσε και ως παραδείγματα προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και στα Ψαχνά Ευβοίας.

Ο κ. Γκουρμπάτσης αναφερόμενος στις ευθύνες των αρμόδιων κατέθεσε πως όφειλαν εκ τις θέσεως τους να δράσουν από την ώρα που η φωτιά ήταν στο Νταού Πεντέλης και να κινητοποιήσουν άμεσα το 199.

Ο μάρτυρας σημείωσε δε πως ουδέποτε πραγματοποιήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση στην πυροσβεστική για όσα συνέβησαν στο Μάτι.

«Ξέρω ότι στην προκειμένη περίπτωση της φωτιάς στο Μάτι δεν έγινε. Επειδή στην προκειμένη περίπτωση εμπλεκόμενος ήταν ο αρχηγός, θα μπορούσαν να διατάξουν έρευνα ο κ. Τόσκας ή η κυρία Γεροβασίλη από τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης. Εγώ έκανα μία αναφορά στην κυρία Γεροβασίλη πως θα έπρεπε να γίνει έρευνα, δεν έγινε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ευθύνες του κατηγορούμενου δημάρχου Πεντέλης την επίδικη περίοδο υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως φημολογείται πως είναι κουμπάρος με τον κάτοικο της περιοχής στον οποίο αποδίδεται το αδίκημα του εμπρησμού εξ αμελείας. Επιπλέον, πιθανολόγησε πως για το λόγο αυτό «υπήρχε μία καθυστέρηση ενημέρωσης από το δήμαρχο Πεντέλης για τη φωτιά». «Κινητοποίησε πρώτα τα δικά του οχήματα. Δεν τηλεφώνησε ποτέ στην πυροσβεστική, δεν προκύπτει από καταγραφικά τέτοιο τηλεφώνημα… Μετά τις 5 τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον κ. Τόσκα» είπε. Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου και στις δηλώσεις του, τη μοιραία ημέρα, πως η φωτιά κατευθύνεται προς το Διόνυσο αναρωτήθηκε «πώς να αποφασίσει για οργανωμένη απομάκρυνση αφού είχε άλλη αντίληψη για κατεύθυνση πυρκαγιάς;».

Ωστόσο, ο μάρτυρας τόνισε πως δεν γνωρίζει εάν ο δήμαρχος Ραφήνας ενημερώθηκε από τους εθελοντές του δήμου για την κατεύθυνση της φωτιάς.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου