Μάτι: «Η δεύτερη φωτιά σε θύματα στον κόσμο τον 21ο αιώνα», κατέθεσε ο διορισμένος πραγματογνώμονας από τις οικογένειες των θυμάτων

Μάτι: «Η δεύτερη φωτιά σε θύματα στον κόσμο τον 21ο αιώνα», κατέθεσε ο διορισμένος πραγματογνώμονας από τις οικογένειες των θυμάτων

Ο μάρτυρας μίλησε αναλυτικά για τις παραλείψεις που, κατά την εκτίμηση του, έγιναν την μοιραία ημέρα και κόστισαν ζωές

Για την «δεύτερη φωτιά σε θύματα στον κόσμο τον 21ο αιώνα» και «την πρώτη στην Ελλάδα» έκανε λόγο αναφερόμενος στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο αντιστράτηγος του πυροσβεστικού σώματος ε.α και δικαστικός πραγματογνώμονας που διορίστηκε από τις οικογένειες των θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

«Ο αρχηγός δεν συντόνιζε. Από τις συνομιλίες προκύπτει πως ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε, κάποια στιγμή χάθηκε ο συντονισμός» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος συνέταξε πραγματογνωμοσύνη για την εθνική τραγωδία.

Ο κ. Γκουρμπάτσης μίλησε αναλυτικά για τις παραλείψεις που, κατά την εκτίμηση του, έγιναν την μοιραία ημέρα και κόστισαν ζωές. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η εναέρια επιτήρηση έγινε από αερολέσχη, εκτιμώντας πως θα είχε εντοπιστεί η φωτιά νωρίτερα στην περίπτωση που «πετούσαν» τα διαθέσιμα αεροσκάφη. « Και τα πέντε αεροσκάφη της πυροσβεστικής ήταν διαθέσιμα για εναέρια επιτήρηση» τόνισε ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι οι αρμόδιοι δεν προχώρησαν σε γενική επιφυλακή.

«Μερική επιφυλακή ίσον τίποτα! Έπρεπε να γίνει γενική επιφυλακή, να έρθει κόσμος να στελεχώσει οχήματα. Εδώ κινητοποιήθηκαν μόνο 33 υδροφόρα. Είχαμε αυτοκίνητα και δεν είχαμε κόσμο να τα επανδρώσει. Ο διοικητής του ΕΣΚΕ μπορούσε από στάδιο 2 να το πάει 3. Στη γενική επιφυλακή σε περίπου μία ώρα φτάνει το προσωπικό. Όταν την διατάσεις 17:30 μέχρι να φτάσουν στις θέσεις τους, πάει ο κόσμος κάηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως « αρχηγός και υπαρχηγός μπορούν να διατάξουν γενική επιφυλακή. Για Αττική και ο περιφερειάρχης μπορούσε να διατάξει» .

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας εξέφρασε τη θέση πως για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων δεν ήταν απαραίτητη η εισήγηση της πυροσβεστικής . «Δεν ήταν κατά νόμο αναγκαία» υπογράμμισε.

Εισαγγελέας: Εσείς λέτε πάντως ότι ακόμα και να διατασσόταν δεν θα υλοποιούνταν;

Μάρτυρας: Ναι οι δήμοι και η περιφέρεια δεν είχαν οργανωθεί όπως έλεγε ο νόμος.

Εισαγγελέας: Λέτε δηλαδή πως δεν υπήρχαν μνημόνια ενεργειών και λέτε πως η μη εισήγηση από την πυροσβεστική λειτούργησε ως άλλοθι;

Μάρτυρας: Δεν έγινε η απομάκρυνση διότι φοβήθηκαν πως εάν διατασσόταν θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πως θα απομακρυνθεί ο κόσμος, που θα συγκεντρωθεί κ.λπ και προτίμησαν να μην γίνει απομάκρυνση.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα οι πρωτοβουλίες των αρμόδιων αρχών έπρεπε να έχουν ληφθεί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα οπότε η φωτιά διασπάστηκε σε δύο μέτωπα. «Τότε μπορούσαν να δράσουν τα εναέρια μέσα. Εκεί είναι το καθοριστικό. Εκεί έπρεπε να αναχαιτιστεί η φωτιά(…)Ανεξάρτητα εάν έγινε η εισήγηση ή όχι, η πυροσβεστική έπρεπε να ενεργήσει με πολλά οχήματα για τη διάσωση των ανθρώπων. Ήξεραν πως η κατεύθυνση του ανέμου ήταν δυτική. Όφειλε ο μηχανισμός να είναι προετοιμασμένος να σώσει κόσμο» κατέθεσε και στη συνέχεια απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μίλησε για τη «στρατιωτική πειθαρχία» με την οποία λειτουργούν οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος. «Αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω» τόνισε και εξήγησε πως «ο αρχηγός προΐσταται όλων. Ο αρχηγός βοηθάτε από τους υπαρχηγούς. Στον επιχειρησιακό αρχηγό έχει δώσει την ευθύνη του ΕΣΚΕ, υπηρεσίας πλωτών μέσων, εναέριων μέσων κλπ…»

Ο κ. Γκουρμπάτσης, απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, ανέφερε πως στο ΕΣΚΕ βρισκόταν τόσο η φυσική όσο και πολιτική ηγεσία του Π. Σ. βάζοντας στο κάδρο τον τότε υπουργό Νίκο Τόσκα.

«Εκ του νόμου δεν προβλέπεται κανένα πολιτικό πρόσωπο να βρίσκεται εκεί. Οι πολιτικοί πηγαίνουν εκεί από ενδιαφέρον , ωστόσο, για να ενημερώνονται, όμως δεν παρεμβαίνουν επιχειρησιακά. Στην αυτήν την περίπτωση ωστόσο υπάρχουν επικοινωνίες, πχ του διοικητή του ΕΣΚΕ, ο οποίος ακούγεται να λέει για τα εναέρια μέσα «θα μιλήσω με τον υπουργό». Θεωρώ ότι ο κ. Τόσκας παρενέβαινε επιχειρησιακά» είπε ο μάρτυρας ο οποίος σημείωσε πως το «112» δεν λειτουργούσε όπως σήμερα, ωστόσο, «το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να ενημερώσουν τους πολίτες. Το ελικόπτερο του ΠΣ έχει μεγαφωνικό. Το ελικόπτερο της αστυνομίας έχει επίσης μεγαφωνικό σύστημα πιο ενισχυμένο από το δικό μας. Μάλιστα, τότε, είχε κάνει και δηλώσεις ο κ. Τόσκας πως τα επιχειρησιακά μέσα αστυνομίας εντάσσονται στο σχεδιασμό ΠΣ. Αυτές τις δηλώσεις τις έκανε στην άσκηση δια πυρός του πυροσβεστικού σώματος που γίνεται κάθε Μάιο.»