Πέθανε ο Μισέλ Δημόπουλος, επί σειρά ετών διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πέθανε ο Μισέλ Δημόπουλος, επί σειρά ετών διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Από το 1982 μέχρι και το 1991 διατέλεσε και υπεύθυνος ξένου προγράμματος στην ΕΡΤ

Έφυγε από τη ζωή ο επί σειρά ετών διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μισέλ Δημόπουλος.

Κατά τη θητεία του, άφησε τη «σφραγίδα» του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο κατόρθωσε να το κάνει γνωστό εκτός ελληνικών συνόρων.

Ως κριτικός συνεργάστηκε με την «Αυγή» από το 1975 μέχρι και το 1981 και έπειτα με τον «Σύγχρονο Κινηματογράφο» με χρέη αρχισυντάκτη και διευθυντή από το 1975 μέχρι και το 1982.
Από το 1982 μέχρι και το 1991 διατέλεσε υπεύθυνος ξένου προγράμματος στην ΕΡΤ, υπήρξε προγραμματιστής της θρυλικής «Κινηματογραφικής Λέσχης» μαζί με τον Γιάννη Μπακογιαννόπoυλο από το 1982 μέχρι και το τέλος της το 2010.

Συμμετείχε σε επιτροπές αξιολόγησης κινηματογραφικών σχεδίων της ΕΡΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ επιμελήθηκε αφιερώματα για το ελληνικό σινεμά στο εξωτερικό, εργάστηκε σε γραφεία παραγωγής και υπήρξε ιδρυτικό μέλος των βραβείων LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μιχάλης (Μισέλ) Δημόπουλος είχε σπουδάσει κινηματογράφο στη Γαλλία και ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου στην «Αυγή» και στο περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος, τη δεκαετία του ’70.

Ανέλαβε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1992-2004), ενώ συνεργάστηκε ακόμη με ελληνικούς και ξένους κινηματογραφικούς φορείς, στο πλαίσιο της διοργάνωσης αφιερωμάτων σε γνωστούς κινηματογραφικούς δημιουργούς.

 

Σημειώνεται ότι ο Μισέλ Δημόπουλος αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, που τον τελευταίο καιρό επιδεινώθηκε.

Η ανάρτηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου:

«Ο Μισέλ θα είναι πάντα εδώ. Στο Ολύμπιον και στο λιμάνι, στις μεγάλες οθόνες και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στις κουβέντες, στα βιβλία και τα περιοδικά. Θα είναι ζωντανός, ευθυτενής, γελαστός, δίκαιος και πάντα έτοιμος να ξαναδεί και να μας δείξει τις υπέροχες ταινίες που λάτρευε, να μας κάνει να ανακαλύπτουμε το καινούριο και το ανήσυχο σινεμά σε κάθε μας βήμα».