Γιώργος Παπαθεοδωρίδης: «Η ψύξη του εγκεφάλου που είπε ο κ. Κούγιας δεν υπάρχει»

Γιώργος Παπαθεοδωρίδης: «Η ψύξη του εγκεφάλου που είπε ο κ. Κούγιας δεν υπάρχει»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για τον υπαινιγμό του δικηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη

Απάντηση στον υπαινιγμό που άφησε στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας ο δικηγόρος της Αλέξης Κούγιας κατά του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη για εμπόριο οργάνων, έδωσε σήμερα μιλώντας στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθεοδωρίδης αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Κούγια για τις μεταμοσχεύσεις, τόνισε ότι η δωρεά οργάνων είναι μία ελεγχόμενη διαδικασία και τα όργανα προωθούνται προς τις μονάδες μόνο από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και δεν μπορεί να κατευθύνει ο γιατρός, που θα πάνε τα όργανα. «Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω, είναι πως σε οποιαδήποτε ΜΕΘ δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε άλλο πέρα από την νόμιμη διαδικασία. Η δωρεά οργάνων είναι μία ελεγχόμενη διαδικασία και τα όργανα προωθούνται προς τις μονάδες μόνο από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και δεν μπορεί να κατευθύνει ο γιατρός που θα πάνε τα όργανα. Μόνο στην Ιταλία προσφέρονται τα όργανα που είναι για μεταμόσχευση και δεν χρησιμοποιούνται εδώ. Υπάρχει διακρατική συμφωνία και τα παιδιά νοσηλεύονται στην Ιταλία».

Αναφορικά με τη ψύξη του εγκεφάλου που ανέφερε ο κ. Κούγιας, ο κ. Παπαθεοδωρίδης είπε πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. «Θέλω να πιστεύω πως μεμονωμένες απόψεις, δεν θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις. Η ψύξη του εγκεφάλου, που είπε ο κ. Κούγιας, δεν υπάρχει. Η υποθερμία, εάν εννοεί αυτό, είναι μία θεραπευτική μέθοδος, για να σωθεί το παιδί που βρίσκεται σε κώμα και βελτιώνει την επιβίωση. Θέλω να πιστεύω, πως θα λήξει η παρανόηση. Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί η προσφορά από τους δότες» είπε χαρακτηριστικά.