Οι φράσεις που δείχνουν ότι έχεις καλή συναισθηματική νοημοσύνη

Οι φράσεις που δείχνουν ότι έχεις καλή συναισθηματική νοημοσύνη

Γιατί το υψηλό EQ είναι πολύτιμο

Εάν μπαίνεις συχνά στη θέση των άλλων και δεν κρίνεις, πριν υπολογίσεις όλες τις παραμέτρους, τότε μάλλον η συναισθηματική νοημοσύνη σου βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το υψηλό EQ είναι πολύτιμο – σε βοηθά να χτίσεις σχέσεις σε γερά θεμέλια, να αποφεύγεις τους τσακωμούς και να είσαι πολύτιμος συνεργάτης.

Παρακάτω, θα δούμε μερικές φράσεις που, αν χρησιμοποιείς καθημερινά, μάλλον έχεις υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη από τους άλλους.

«Καταλαβαίνω τι λες, αλλά…»

Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε στους άλλους ότι τους ακούμε όντως, κι όχι απλώς για να διαφωνήσουμε μαζί τους. Ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική γνώμη, σημασία έχει να την εκφράζουμε σε πλαίσιο συζήτησης, χωρίς να είμαστε έτοιμοι για τσακωμό. Στόχος είναι να ακουστούμε και να καταλήξουμε σε μία μέση λύση.

«Τι εννοείς;»

Κι όχι ειρωνικά, προφανώς. Όταν ζητάμε διευκρινίσεις, να μας πουν κάτι με διαφορετικό τρόπο ή να μας δώσουν παραπάνω πληροφορίες για να καταλάβουμε τι θέλουν να πουν, τους καταλαβαίνουμε καλύτερα. Δεν είναι το ίδιο με το να ζητήσουμε απλώς να επαναλάβουν κάτι.

«Θέλω τη γνώμη σου»

Αυτή η φράση, όπως και το «μου δίνεις μία συμβουλή;», είναι χρυσή. Καταρχάς, κάνουμε τους άλλους να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους και να μας αντιμετωπίσουν πιο θετικά. Κι έπειτα, όντως παίρνουμε βοήθεια.