Χίος: Αθώωση εκπροσώπων Δήμου για τον θάνατο 19χρονου από πτώση μπασκέτας

Χίος: Αθώωση εκπροσώπων Δήμου για τον θάνατο 19χρονου από πτώση μπασκέτας

Το τραγικό δυστύχμα έγινε το 2019

Και τους 4 κατηγορούμενους έκρινε αθώους ομόφωνα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου για το θανάσιμο τραυματισμό 19χρονου φοιτητή, που έκανε διακοπές στο νησί τον Αύγουστο του 2019, από πτώση μπασκέτας στην περιοχή της Δασκαλόπετρας.

Την αθώωση του τέως Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού, των τότε αντιδημάρχων Τεχνικών Υπηρεσιών Απόστολου Τζιώτη και Ομηρούπολης Ματθαίου Φαφαλιού και του τέως προϊσταμένου των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Χίου Λευτέρη Παπαλάνη, πρότεινε και ο Εισαγγελέας της έδρας, Λεωνίδας Μπουτσιαβάρας. Αφού μετά από την διήμερη ακροαματική διαδικασία τόσο από τους μάρτυρες όσο και από τις απολογίες των κατηγορουμένων φάνηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να μπορέσουν να διαπιστώσουν εξωτερικά το πρόβλημα και η πτώση της μπασκέτας οφειλόταν σε κακή κατασκευή.

«Δυστυχώς λόγω παραγραφής αφού έχουν περάσει 15 χρόνια, δεν έχουμε την δικαιοδοσία να το ερευνήσουμε», σημείωσε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου Ευστάθιος Μερκούρης.
Με το κοινό αίσθημα, υπό το βάρος και του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ότι δεν αποδόθηκε τελικά δικαιοσύνη για το χαμό του 19χρονου Σταύρου που οφειλόταν σε κακοτεχνίες του έργου, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Φτιαγμένη η μπασκέτα τη δεκαετία του 1980, φάνηκε τόσο από την έκθεση του εμπειρογνώμονα αλλά και από τις απαντήσεις των κατηγορουμένων πως δινόταν η ψευδαίσθηση ότι όλα ήταν καλά, ψευδαίσθηση που ενισχύθηκε με το κράσπεδο που έπεσε εξωτερικά στις αρχές του 2000.
Και όμως η μπασκέτα, φτιαγμένη λίγες δεκάδες μέτρα από την παραλία της Δασκαλόπετρας, έπεσε όταν έκανε «κάρφωμα» ο άτυχος 19χρονος με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.
Ερωτηθείς ο τέως Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς σημείωσε «με το χέρι στην καρδιά» όπως είπε ότι η συγκεκριμένη μπασκέτα είχε συντηρηθεί με αλλαγή ταμπλό, στεφάνης και βάψιμο. Αλλά μόνο εξωτερικά, αφού το τι κρυβόταν κάτω από το έδαφος δεν ήταν δυνατόν να το γνωρίζουν.

Τα προβλήματα διαπιστώθηκαν μετά την πτώση της μπασκέτας. Υπήρξαν κακοτεχνίες για τις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο τέως προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου Λευτέρης Παπαλάνης. Είχαν χρησιμοποιηθεί μόλις δύο σωλήνες πάχους 2 χιλιοστών για την αγκίστρωση της μπασκέτας, δεν είχε χρησιμοποιηθεί σκυρόδεμα για να γεμίσουν τα κενά, ενώ δεν είχαν επικαλυφθεί τα σίδερα ώστε να μην υπάρξει διάβρωση.

Την πρώτη μέρα της δίκης, οι 4 φίλοι του άτυχου νέου περιέγραψαν τις σκηνές που έζησαν όταν είδαν τον φίλο τους στο 2ο κάρφωμα που πραγματοποίησε κρεμασμένος από την στεφάνη να δέχεται πάνω του τον όγκο της μπασκέτας και να τραυματίζεται θανάσιμα. Στη δίκη δεν παρέστησαν οι γονείς του άτυχου νεαρού, ούτε εκπροσωπήθηκαν από πολιτική αγωγή.
Μετά το τραγικό δυστύχημα το υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει εντολή να γίνει έλεγχος και πράγματι ο Δήμος Χίου προχώρησε σε έλεγχο περίπου 200 μπασκετών σε όλο το νησί.