Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το διπλό λάθος του σταθμάρχη και το «κλειδί» στις έρευνες – Ολοκληρώνεται η επιχείρηση στο σημείο

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το διπλό λάθος του σταθμάρχη και το «κλειδί» στις έρευνες – Ολοκληρώνεται η επιχείρηση στο σημείο

Στους 57 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί - Το Σάββατο απολογείται ο σταθμάρχης

Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί σε κατάσταση σοκ τις εικόνες χάους στο σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων, στα Τέμπη.

Νέο βίντεο ντοκουμέντο λίγα δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση, δείχνει επιβάτες να παρακολουθούν ανήμποροι τη φωτιά που ξέσπασε στα πρώτα βαγόνια.

«Μια άμορφη μάζα μέσα σε καπνούς, γυαλιά. Σε μια στιγμή είδαμε και τα καθίσματα πάνω. Είχε αναποδογυρίσει το βαγόνι[…] Είχε δύο φωτιές θυμάμαι, είχε κι άλλες γιατί είχε πολύ καπνό κι υπήρχαν κι άλλες θυμάμαι στο τοπίο. Η μία ήταν στην τρύπα που βρήκαμε για να βγούμε. Ένας ψύχραιμος ανέλαβε να σβήσει τη φωτιά με κάποια ρούχα, μέχρι να μπορέσουμε να βγούμε, να απεγκλωβίσουμε όσα άτομα μπορούσαμε και να τους βγάλουμε από την τρύπα» αναφέρει ο Στέργιος Μιναέμης που κατάφερε να βγει από το τρένο.

Λόγω 20λεπτης καθυστέρησης πιθανότατα αποφεύχθηκε σύγκρουση δύο επιβατικών τρένων στα Τέμπη.

Σύμφωνα με δηλώσεις στον ΣΚΑΪ του Μιχάλη Μπαγιώτη, μηχανοδηγού του προαστιακού, το δρομολόγιό του καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω από την εμπορική αμαξοστοιχία, η οποία συγκρούστηκε μετωπικά με το Intercity.

Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο, αν δεν είχε γίνει αυτή η καθυστέρηση, να μην είχε καν σημειωθεί το πολύνεκρο δυστύχημα. Στην αμαξοστοιχία που οδηγούσε επέβαιναν 50-55 άνθρωποι.

«Είναι το σημείο, το οποίο κατά κύριο λόγο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και το μεγαλύτερο μέρος του πυροθερμικού φορτίου και οι μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν εκεί και ουσιαστικά είναι αυτό το φαινόμενο που παρουσιάστηκε, δηλαδή η μεγάλη σύγκρουση ουσιαστικά συνέθλιψε όλα αυτά τα βαγόνια και ουσιαστικά βρέθηκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αστραπιαία μπορώ να πω, να συμπιέζονται, να συνθλίβονται από τα βαγόνια» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός.

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να ταυτοποιηθούν σοροί θυμάτων με τη διαδικασία του DΝΑ, από τη Δ/νση Εγκληματολογικών Ερευνών και την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο για περιπτώσεις μαζικών καταστροφών. Οι σοροί θα παραδοθούν στους συγγενείς τους, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν κατά τη σύγκρουση ήταν υψηλές και κάθε οργανική ύλη χάνει την ταυτότητα της. Αν δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως κάποιες προθέσεις ή χαρακτηριστικά οδοντικά στοιχεία που να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε τις σορούς, το DNA καταστρέφεται με αποτέλεσμα αυτές οι εξετάσεις να είναι αρνητικές» σχολίασε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου , υπάρχουν 57 νεκροί, επισήμως αγνοούνται 56 άτομα, 48 νοσηλεύονται και 6 είναι διασωληνωμένοι.

«Δεν ελπίζουμε ότι θα βρούμε επιζώντες από τον κατάλογο των αγνοουμένων ανασύρονται νέα πτώματα.. Ήδη ανασύρθηκαν άλλα 12. Ο αριθμός τους από 44 ανεβαίνει στο 56. Ας ελπίσουμε να σταθεροποιηθεί όσο πιο χαμηλά» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.