Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δηλώνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δηλώνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

«Μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να προβάλει τα Γλυπτά τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα»

Αρκετά αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του, στο ραδιόφωνο του BBC, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, λέει πως Βρετανία και Ελλάδα βρίσκονται σε εποικοδομητικές συνομιλίες οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να προβάλει τα Γλυπτά τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα. Πρόκειται για μια κατάσταση «win-win», όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην συνέντευξη του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επι κυβερνήσεως Κάμερον έκανε λόγο επίσης για μια πηγή διαφωνιών μεταξύ δύο ευρωπαϊκών χωρών που "κρατάει αιώνες". «Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα να λυθεί», είπε προσθέτοντας πως κατά την άποψη του «υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός».

Ρωτήθηκε για την περίπτωση του δανεισμού και απάντησε πως «συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση για μια νέα ρύθμιση. Αυτό που δεν θέλω να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα να πραγματοποιηθούν».

Για το ενδεχόμενο τα Γλυπτά να επιστρέψουν οριστικά στην Ελλάδα είπε ότι μια τέτοια απόφαση θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας. «Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω (στην Ελλάδα) θα χρειαζόταν η έγκριση του Κοινοβουλίου. Αυτό είναι πάνω από τις αρμοδιότητές μου», σημείωσε ο πρόεδρος του βρετανικού Μουσείου.