Θεσσαλονίκη: Αθώος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για την επίθεση εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη το 2018

Θεσσαλονίκη: Αθώος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για την επίθεση εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη το 2018

Ποινές φυλάκισης από 6 έως 11 μήνες με αναστολή επιβλήθηκαν σε εννέα άλλα άτομα

Αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος κατηγορείτο για την επίθεση εναντίον του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων τον Μάιο του 2018 στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Το κατηγορητήριο καταλόγιζε στον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ότι καταφέρθηκε με μειωτικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Γιάννη Μπουτάρη, προτρέποντας τους φυσικούς δράστες της επίθεσης να κινηθούν εναντίον του. Το Δικαστήριο τον απάλλαξε για την πράξη της προτροπής σε διάπραξη πλημμελήματος, κάνοντας δεκτή την προηγούμενη εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία επικαλέστηκε νομικούς λόγους και ειδικότερα την μεταγενέστερη τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα.

Όσον αφορά δε την πράξη της εξύβρισης που αντιμετώπιζε ο ίδιος κατηγορούμενος, η ποινική δίωξη παύθηκε οριστικά, λόγω παραγραφής με το νόμο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Με την ίδια απόφαση αθωώθηκαν δύο ακόμη κατηγορούμενοι που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη.

Εννέα καταδίκες, μεταξύ αυτών ένας αστυνομικός

Σε αντίθεση με τους παραπάνω, το ίδιο Δικαστήριο καταδίκασε συνολικά εννέα κατηγορούμενους σε ποινές φυλάκισης από 6 έως 11 μήνες με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι, κατά περίπτωση, για διακεκριμένη ή απλή διατάραξη κοινή ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Ανάμεσα σε αυτούς που καταδικάστηκαν είναι κι ένας αστυνομικός, ο οποίος βρέθηκε ιδιωτικά στην εκδήλωση και στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών.

Στο σύνολό τους, οι 12 κατηγορούμενοι, κάποιοι εκ των οποίων ήταν απόντες και παραστάθηκαν με πληρεξούσιους δικηγόρους, αρνήθηκαν τις πράξεις που τους καταλογίζει η δικογραφία. Όλοι αποδέχθηκαν ότι ήταν παρόντες στην εκδήλωση, αλλά υποστήριξαν ότι δεν άσκησαν βία. Η συμμετοχή τους είχε ταυτοποιηθεί μέσω βιντεοληπτικού υλικού που εξετάστηκε από την αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον οποίο ο Γιάννης Μπουτάρης είχε κατονομάσει ως υποκινητή της εις βάρος του επίθεσης, ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης αποδέχθηκε, ότι τον αποκάλεσε -στο περιθώριο της εκδήλωσης- «πολιτικό τραβέλι», τονίζοντας ότι επρόκειτο για «πολιτική έκφραση». «Τον γνωρίζω 50 χρόνια, τον τίμησα σαν δήμαρχο, είχαμε συνεργασία και τον σέβομαι σαν άνθρωπο. Έχουμε μόνο πολιτικές διαφορές», είπε στην απολογία του, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος καταδίκασε την έκφραση αυτή.

Αρνήθηκε δε, ότι με νεύματα και χειρονομίες ξεσήκωσε τους συγκατηγορουμένους του να κινηθούν εναντίον του κ. Μπουτάρη, όπως είχε καταθέσει ο ίδιος ο τέως δήμαρχος, εξεταζόμενος ως μάρτυρας. «Δεν έχετε μπροστά σας έναν τραμπούκο...», είπε ο κ. Ψωμιάδης, απευθυνόμενος στο Δικαστήριο.

Προηγουμένως, ο κ. Μπουτάρης είχε καταθέσει -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Ο όχλος ένα "τσικ" θέλει για να ξεσπάσει. Έκανε τη δουλειά του (ο Ψωμιάδης) για να ξεσηκώσει τον κόσμο». Περιγράφοντας δε, όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το απόγευμα, ανέφερε: «Μέσα στο πλήθος υπήρχαν τρεις διάσπαρτες ομάδες [...] Με το νεύμα αυτό ενώθηκαν [...] Ήρθαν, με περικύκλωσαν, άρχισαν να με σκουντούν και να με χτυπούν- άλλος από πίσω, άλλος από μπροστά και το πλάι. Έπεσα στον δρόμο. Δεν κατάλαβα ποιοι ήταν. Φτάνοντας στο όχημα ένας έσπασε το παρμπρίζ […] Εάν δεν είχα μαζί μου τον υπεύθυνο ασφαλείας θα είχε πρόβλημα».

Σχόλιο Γιάννη Μπουτάρη μετά τη δίκη

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε σε δήλωσή του ο Γιάννης Μπουτάρης και ερωτηθείς για το τι θα θυμάται από αυτή την υπόθεση, σχολίασε: «Τίποτα απολύτως. Μόνο ότι υπάρχουν χαζοί άνθρωποι στον κόσμο...». Για την ίδια υπόθεση έχουν υπάρξει καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος τριών προσώπων, που είχαν συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία.