Η πολιτική ορθότητα «καταπίνει» και τα ανέκδοτα σε όλον τον κόσμο

Η πολιτική ορθότητα «καταπίνει» και τα ανέκδοτα σε όλον τον κόσμο

Τι ανέκδοτα θα λέμε λοιπόν;

Ένα ανέκδοτο είναι μια σύντομη αστεία ιστορία που συνήθως δεν έχει σαφής προέλευση.

Διαδίδεται από στόμα σε στόμα ή από site σε site και συνεχώς εμπλουτίζεται και διαφοροποιείται.  Ένα ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί «κακό» όταν περιέχει προσβλητικό, ρατσιστικό, εθνοφοβικό ή άλλο προσβλητικό περιεχόμενο. Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί «πολιτικά μη ορθαν στηρίζει στερεότυπα ή διαβάλει την ανθρώπινη υπόσταση ή αξιωματική θέση των ατόμων ή των ομάδων που περιγράφονται σε αυτά.

Επίσης δεν πρέπει να επιδιώκονται αστείες ιστορίες που μπορεί να προκαλέσουν πικρία σε άλλους ανθρώπους. Συχνά τα ανέκδοτα είναι όχημα για την προώθηση πράγματι κακών μηνυμάτων και διάδοση «παράξενων» ιδεολογιών. Έχουν καταγγελθεί και καταδικαστεί άτομα για δημοσίευση ή παρουσίαση κακών ανεκδότων.

Σε χώρες με αυστηρή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η παρουσίαση ή δημοσίευση αστείων ανεκδότων που περιέχουν προσβλητικό, ρατσιστικό ή εθνοφοβικό περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει τον καταγγελλόμενο να πληρώσει πρόστιμο ή να υποστεί άλλες κυρώσεις.

Παραδείγματα τέτοιων χωρών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως στο τέλος, αν όλα θα είναι “καθώς πρέπει” με τι θα γελάσουμε;

Ένας «σοφός» κάποτε είπε πως ένα επιτυχημένο ανέκδοτο, θα πρέπει μέσα του κρύβει μια αλήθεια και λίγο πόνο. Όμως ποιος αντέχει αλήθειες στις μέρες μας; Για Πόντιους δεν κάνει να πούμε. Για Κρητικούς, Άγγλους, Γάλλους Πορτογάλους, Τούρκους, Γερμανούς, ΝΑΪΝ.

Για φυσικές ξανθιές, μελαχρινές και κοκκινομάλλες φυσικά όχι! Για ιερόδουλές ούτε λόγος. Οι μαύροι με τα προσόντα τους μακριά μας! Για γύφτους, νταλικέρηδες, χασάπηδες δεν σφάξανε γιατί θα σφάξουνε! Για ζώα, α πα πά! Για τα άλλα ζώα της πολιτικής;

Μα τι λέω δεν είναι πολιτικά ορθό. Μην μπλέξουμε και με τους φιλοζωικούς σκυλοστρατούς!

Τι ανέκδοτα θα λέμε λοιπόν;

Ίσως κάποτε θα φτάσουμε στην θέση του Κωστίκα, φοβούμενοι τι θα πούμε ή τι θα γράψουμε να μονολογούμε: «Μια φορά ήταν ένας Πόντιος…, μια φορά ήταν ένας Πόντιος…, μια φορά ήταν δύο Πόντιοι…»

Το παραπάνω άρθρο είναι προϊόν φαντασίας, χιούμορ και υπερβολής (ίσως
όχι και τόσο) της ομάδας του poly-gelio.gr.