Ειδικό Δικαστήριο: «Το μόνο που τους νοιάζει είναι η συγκάλυψη μεγάλων σκανδάλων»

Ειδικό Δικαστήριο: «Το μόνο που τους νοιάζει είναι η συγκάλυψη μεγάλων σκανδάλων»

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εμφανίστηκε στην απολογία του ως θύμα πανίσχυρων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων

Για πολιτική δίωξη σε βάρος του έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε πως παρενέβη στο έργο εισαγγελικών λειτουργών, που χειρίζονταν σημαντικές υποθέσεις, σημειώνοντας πως όσα αναφέρονται σε βάρος του είναι «ασύστολα, ξεδιάντροπα και παρανοϊκά ψεύδη».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επεφύλαξε για τον εαυτό του το ρόλο του θύματος πανίσχυρων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων ισχυριζόμενος πως βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή ο ίδιος επέλεξε να συγκρουστεί με τη διαπλοκή. Ο κατηγορούμενος δήλωσε «ανεξάρτητος κομματικά», παρά την υπουργοποίησή του από το ΣΥΡΙΖΑ, ρομαντικός, ιδεολόγος, «εραστής της Αντιγόνης» και κυρίως «περήφανος» που υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη «χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς».

«Δεν δέχθηκα ποτέ παρεμβάσεις στη ζωή μου, αλλά δεν επεδίωξα ποτέ να κάνω παρεμβάσεις σε κανέναν» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρώην υπουργός, ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, ενώ σημείωσε πως δεν φοβάται τους πολιτικούς διώκτες του. «Έχω δεχτεί ανελέητο πόλεμο και είμαι οργισμένος για όσα έχω υποστεί, νιώθω φρίκη» τόνισε και απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: «Δεν τους φοβήθηκα και δεν τους φοβάμαι. Όποια απόφαση κι αν πάρετε, εγώ θα είμαι ο νικητής. Θα είμαι ο εισαγγελέας που συγκρούστηκε με τη διαπλοκή, οι πολιτικοί διώκτες μου είναι αυτοί που συμβιβάστηκαν με τη διαπλοκή» .

Στη συνέχεια ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε σε υποθέσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ερευνών μεταξύ των οποίων και αυτή της Novartis. «Οι πολιτικοί διώκτες μου προσπάθησαν να εμφανίσουν τα σκάνδαλα της Novartis και τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής, σχετικά με τις λίστες Λαγκάρντ κ.α. ως σκευωρίες δικές μου, παρότι είναι διεθνή σκάνδαλα. Κατέστρεψαν στην κυριολεξία τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειας μου. Απέτυχαν, γιατί παρέμεινα όρθιος και θα παραμείνω» είπε φορτισμένος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος στη συνέχεια εντόπισε έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις της δικαιοσύνης με αφορμή τις αναφορές που έγιναν στη Βουλή στην υπόθεση Novartis και τον Ρασπούτιν αν και , όπως είπε, «το βούλευμα αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν υπάρχει σκευωρία και Ρασπούτιν».

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός , μάλιστα, στην απολογία του μίλησε για «μια απρόσφορη απόπειρα να χειραγωγηθεί η δικαιοσύνη» εκφράζοντας τη θέση πως δεν αποκλείεται να έχουν την ίδια τύχη με τον εκείνον ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, Χρ.Ράμμος και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κων.Μενουδάκος. «Η μέθοδος των συμφερόντων είναι η ίδια, σπιλώνουν συνειδήσεις ξεδιάντροπα, το μόνο που τους νοιάζει είναι η συγκάλυψη μεγάλων σκανδάλων» εξήγησε ενώ αναφέρθηκε συγκινημένος και στην πορεία του στο εισαγγελικό σώμα από το οποίο παραιτήθηκε για να διοριστεί επικεφαλής της ΕΥΠ και στη συνέχεια να υπουργοποιηθεί. Όπως τόνισε θα νιώθει πάντα εισαγγελέας.

«Για έναν εισαγγελέα είναι εφιάλτης το εδώλιο. Για εμένα που σε όλη τη ζωή μου ήθελα να υπηρετήσω τη δικαιοσύνη και την πατρίδα μου η δοκιμασία είναι εφιάλτης. Πέντε ολόκληρα χρόνια υφίσταμαι τα πάνδεινα κι εγώ και η οικογένειά μου. Ένα πανίσχυρο σύστημα με πολλά χρήματα και λαμογιές, με άκρες στη δικαιοσύνη με στοχοποίησε και προσπάθησε να με εξοντώσει.» ανέφερε φανερά φορτισμένος.

Ο κατηγορούμενος αντέκρουσε μια προς μια τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει επιμένοντας πως οι αναφορές σε βάρος του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, δεν έχω καμία σχέση και καμία ευθύνη για το εάν πήγε αργά η αναφορά κατά του κ.Κουρουμπλή στη Βουλή. Η κα Ράικου πολύ σωστά την ενέταξε στη δικογραφία της Novartis. Θα μου πείτε ότι υποκίνησα και την κα Ράικου; Η κα Τουλουπάκη ενήργησε σύννομα και την απέστειλε εντός πέντε ημερών στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά την άλλη κατηγορία, της παράβασης καθήκοντος, έχω να πω ότι κατηγορούμαι από τρεις εισαγγελείς. Ψεύδονται ολοκληρωτικά. Αποδείχθηκε όμως και ότι οι ίδιοι έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις για τις οποίες δεν έχουν ελεγχθεί. Δεν αρκέστηκαν στα ψεύδη τους. Έντρομοι σπίλωσαν και άλλους εισαγγελείς, όποιον βρέθηκε στο δρόμο τους, τον συκοφάντησαν» ανέφερε.

Η απολογία του πρώην υπουργού συνεχίζεται αύριο ενώ η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου έθεσε θέμα ολοκλήρωσης της ακροαματικής διαδικασίας λέγοντας χαρακτηριστικά «πιεζόμαστε». Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου με την πρόεδρο να διευκρινίζει ότι η ανησυχία της οφείλεται στην επικείμενη διάλυση της Βουλής ενόψει των εθνικών εκλογών. «Δεν μπορεί να πάει χαμένη όλη αυτή η διαδικασία» τόνισε η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου.