Διαψεύδει ο Δήμος Αθηναίων ότι έδωσε άδεια για πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής

Διαψεύδει ο Δήμος Αθηναίων ότι έδωσε άδεια για πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής

Με ανακοίνωσή του αρμόδιοι αντιδημάρχου διευκρινίζεται ότι παρείχε στην ΕΛ.ΑΣ. τη σύμφωνη γνώμη για την λήψη μέτρων καθώς δεν υπάρχει άδεια

Την άμεση αντίδραση του Δήμου Αθηναίων προκάλεσαν δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και ανακοίνωση των εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, περί χορήγησης άδειας για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων διευκρινίζει ότι «καμία άδεια δεν ζητήθηκε, ούτε χορηγήθηκε» σχετικά, καθώς και ότι παρείχε σύμφωνη γνώμη στη λήψη μέτρων και περιορισμών από την Αστυνομία, με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων, Βασίλειος Κορομάντζος, απαντώντας στο σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, σημείωνε: «Σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει χορηγηθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης και παρέχουμε σύμφωνη γνώμη για τα μέτρα που πρόκειται να λάβετε, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια».

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας από την πλευρά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι:

- σύμφωνα με το Σύνταγμα οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αποτελούν δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν αδειοδοτούνται,

- επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί με αιτιολογημένη απόφαση, εάν πιθανολογείται η διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας, ενώ

- οι αποφάσεις που εκδίδονται από τις κατά τόπον αρμόδιες Διευθύνσεις Αστυνομίας, αφορούν στην επιβολή περιορισμών, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής.

Στην προκειμένη περίπτωση εκδόθηκε απόφαση επιβολής περιορισμών και ως εκ τούτου οι σχετικές δηλώσεις περί αδειοδότησης σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν, ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.