Ρούλα Πισπιρίγκου: «Κωμικά και επιστημονικά ανεπαρκή όσα λέει ο κ. Κούγιας» απαντά ο Νίκος Καρακούκης

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Κωμικά και επιστημονικά ανεπαρκή όσα λέει ο κ. Κούγιας» απαντά ο Νίκος Καρακούκης

«Βρέθηκαν στοιχεία στα δύο παιδιά που μιλάνε» λέει ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και υπογραμμίζει: «Δεν έχουμε ούτε οικονομικά κίνητρα, ούτε κάποιο άλλο συμφέρον»

Απαντήσεις στις αιχμές που αφήνει εναντίον του ιδίου και του συναδέλφου του Νίκου Καλόγρηα ο νομικός εκπρόσωπος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, έδωσε μιλώντας στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, που μαζί με συνάδελφό του ερεύνησαν και συνέταξαν το πόρισμα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

«Επί έναν χρόνο δε μίλησα. Έχω δεχτεί μία βάναυση συκοφαντική δυσφήμιση από τον κ. Κούγια, ο οποίος είπε ότι δεν έχω πτυχίο», τόνισε με οργή ο κ. Καρακούκης και προανήγγειλε προσφυγή στα αστικά δικαστήρια. Ο έμπειρος ιατροδικαστής επεσήμανε, ότι νεκροτομεί εδώ και 30 χρόνια, με τα τελευταία 15 να υπηρετεί το υπουργείο Δικαιοσύνης από θέσεις προϊστάμενου σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

Μέσω της εκπομπής, ο κ. Καρακούκης απαντάει στα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό, τα οποία «είναι κωμικά και επιστημονικά ανεπαρκή», όπως τονίζει. Περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι να ερευνήσουν οι δύο επιστήμονες τις υποθέσεις της Μαλένας και της Ίριδας δίνοντας απάντηση σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι είναι «αυτοδιόριστοι». Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα άρχισαν από παραγγελία της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών προς το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ, με την οποία ζητούσε από δύο ιατροδικαστές της Υπηρεσίας Αθηνών να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου των δύο κοριτσιών.

«Λέγονται πολλά και είναι ψευδή και συκοφαντικά για εμάς. Λένε ότι αναθέσαμε στον φίλο μας, τον κ. Ευτυχιάδη, να κάνει την ιστολογική εξέταση», τόνιζει με οργή ο κ. Καρακούκης. Περιγράφει, ότι οι δύο έμπειροι ιατροδικαστές απέστειλαν έγγραφο προς την Έδρα Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να συνταχθεί ανασκόπηση επί των δύο περιστατικών. Ο μοναδικός παθολογοανατόμος και καθηγητής του ΕΚΠΑ που δεν είχε ασχοληθεί πρωτογενώς με τις δύο υποθέσεις, ήταν ο κ. Ευτυχιάδης, σύμφωνα με όσα είπε στην εκπομπή ο ιατροδικαστής, αφού οι άλλοι δύο διαθέσιμοι επιστήμονες που ασχολούνται με νεκροτομικά υλικά, είχαν ερευνήσει αρχικώς την πολύκροτη υπόθεση. «Δεν αναθέσαμε στον κ. Ευτυχιάδη την έρευνα. Εμείς απευθυνθήκαμε στο Εργαστήριο», είπε καταλήγωντας ο κ. Καρακούκης.

«Βρέθηκαν στοιχεία στα δύο παιδιά που μιλάνε»

«Πέραν του φωτογραφικού υλικού και των κακώσεων που διαπιστώσαμε στις ακτινογραφίες, υπάρχουν στοιχεία, που θα αναλυθούν στο αρμόδιο δικαστήριο, που δικάζει την υπόθεση. Ο ιατροδικαστής δεν είναι εκείνος, ο οποίος κάνει μία έρευνα και συλλαμβάνει τον δράστη. Είναι επιστήμονας, που βρίσκει, βάσει των στοιχείων που μελετά, την αιτία θανάτου», δήλωσε ο κ. Καρακούκης. «Επικαλείται ο κύριος Κούγιας κάποιους επιστήμονες. Εγώ σέβομαι όλους τους συναδέλφους, αυτό όμως το οποίο διαπιστώνω, είναι ότι δεν λέω σήμερα αυτά και αύριο άλλα. Σας αρκεί να σας πει εσάς κάποιος, ότι υπήρχαν παθολογικά αίτια για τους θανάτους; Παθολογικά αίτια είναι μία ομάδα αιτιών, πρέπει να το προσδιορίσουμε» είπε.

«Δεν υπάρχει ένας επιστημονικός αντίλογος, που να αιτιολογεί τους θανάτους των παιδιών. Όταν έχεις όλα τα στοιχεία, που έχεις ψάξει και σου μιλάνε για ασφυκτικό θάνατο και βλέπεις και την υποξία, τι θα πεις; Όταν τοξικολογικά δεν ανευρέθη τίποτα, εμείς τι να πούμε; Με την έρευνα μας με τον κύριο Καλόγρηα βρήκαμε ασφυκτικό θάνατο», πρόσθεσε.

«Δεν έχω συμφέρον»

Ο κ. Καρακούκης αναφερόμενος στις εκδορές στο πρόσωπο Μαλένας και Ίριδας, χωρίς να θέλει να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, καθώς αναμένεται η δίκη, είπε πως έγιναν όσο τα παιδιά βρίσκονταν στη ζωή. Καταλήγοντας, ήθελε να δώσει μία απάντηση σε όποιον τυχόν τον κατηγορεί. «Δεν είμαστε τεχνικοί σύμβουλοι, είμαστε ιατροδικαστές του Δημοσίου. Δεν έχουμε ούτε οικονομικά κίνητρα, ούτε κάποιο άλλο συμφέρον. Όλοι εμείς που ασχοληθήκαμε με την υπόθεση, κάναμε μία συντεχνία, για να πούμε ότι είναι ασφυκτικός θάνατος; Για να καταδικάσουμε ανθρώπους; Είναι ντροπή αυτά τα πράγματα. Ίσως ο κ. Κούγιας πιστεύει, ότι θα βρει την ιατροδικαστική πλάνη του αιώνα. Νομίζω ότι τα στοιχεία που υπάρχουν, δε συνηγορούν γι’ αυτό».