Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες – Σε εφαρμογή τα μέτρα ασφαλείας

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες – Σε εφαρμογή τα μέτρα ασφαλείας

Ισχυρή αστυνομική παρουσία γύρω από τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας όπου καταλύουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πέριξ της Μητρόπολης

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες τόσο στην Μητρόπολη Αθηνών, όσο και στο Τατόι, για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αύριο Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και αξιωματικοί από τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση τους. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε οι αστυνομικές δυνάμεις να έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων.

Παράλληλα, από τις 10:00 το πρωί σήμερα απαγορεύεται η στάθμευση των οχημάτων στις οδούς Μητροπόλεως, Ερμού και Αιόλου. Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συνεργείων του δήμου Αθηναίων για την καθαριότητα και τον καλωπισμό πέριξ του Μητροπολιτικού Ναού, ενώ μετά το τέλος της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας θα ξεκινήσουν και οι προετοιμασίες στο εσωτερικό του ιερού ναού, που θα αφορούν κυρίως χωροταξικές διατάξεις. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στην Μητρόπολη θα παρευρεθούν περίπου 190 άτομα. Η προσέλευση των προσκεκλημένων θα γίνει σύμφωνα με το πρωτόκολλο υψηλών προσώπων, το οποίο ορίζει τη σειρά με την οποία θα εισέλθουν, αλλά και τις θέσεις που θα καταλάβουν μέσα στον ιερό ναό ανάλογα με το αξιώμα τους.

Την ίδια ώρα στο Τατόι έχουν σχεδόν ετοιμαστεί οι δρόμοι, το πάρκινγκ και έχει γίνει η δεντροφύτευση, με τα συνεργεία να εργάζονται εντατικά, ώστε οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί σήμερα Κυριακή. Χωμάτινα δρομάκια στρώθηκαν με χαλίκια, καμένα δέντρα και κλαδιά κόπηκαν και απομακρύνθηκαν και το εκκλησάκι της Αναλήψεως επισκευάστηκε. Οι εργασίες δεν έχουν τελειώσει, καθώς τα συνεργεία συνεχίζουν και δουλεύουν πυρετωδώς, προκειμένου να καθαριστεί η περιοχή και να απομακρυνθούν καμένοι κορμοί δένδρων, ξερόχορτα και κλαδιά.

Το τελετουργικό

Όσον αφορά το τελετουργικό, το φέρετρο με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα τοποθετηθεί στις 6:00 το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, όπου θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις 10:30, προκειμένου όσοι το επιθυμούν να τον αποχαιρετήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται αν ο κόσμος είναι πολύς, να παραταθεί κατά μια ώρα το λαϊκό προσκύνημα. Ο τέως βασιλιάς θα κηδευτεί, με τα ίδια λόγια που κηδεύεται κάθε κοινός πολίτης. Η μόνη διαφορά είναι, ότι την ώρα που θα λένε το όνομά του, θα λένε και «Βασιλέως ημών γενόμενον» και αυτό για λόγους ιστορικής ακρίβειας.

Μόλις ολοκληρωθεί η τελετή θα ξεκινήσει η πομπή, με τους επισήμους να επιβιβάζονται σε ειδικά οχήματα, για να μεταβούν στο Τατόι, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι από το Σύνταγμα προς το Τατόι, θα είναι Κατεχάκη, Αττική Οδός και Βαρυμπόμπη. Μέχρι να φθάσουν στο χώρο, η σορός του τέως βασιλιά θα βρίσκεται ήδη στο μαυσωλείο στο λόφο Παλαιόκαστρο για το τρισάγιο. Θα ακολουθήσει η ταφή στο χώρο πίσω από το μαυσωλείο, όπου βρίσκονται οι τάφοι των γονέων του, βασιλιά Παύλου και βασίλισσας Φρειδερίκης.