Ειδικό Δικαστήριο: Οι κατηγορούμενοι ανταλλάσσουν βολές για τις αναφορές σε φακέλους και τσάντες με χρήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικό Δικαστήριο: Οι κατηγορούμενοι ανταλλάσσουν βολές για τις αναφορές σε φακέλους και τσάντες με χρήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Ένταση στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών

Η επόμενη ημέρα της αναφοράς της εξ απορρήτων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι από το γραφείο του «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)» βρήκε τους κατηγορούμενους, στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών να ανταλλάσουν βολές.

Οι συνήγοροι του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, Νίκου Παππά ανέφεραν πως έχουν εντολή να προσφύγουν στη δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση σε βάρος της, επί 40 ετών, γραμματέως του επιχειρηματία για τις επίμαχες αναφορές της.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των δυο συνηγόρων του Χρήστου Καλογρίτσα απάντησε στους συνηγόρους του πρώην υπουργού μεταφέροντας στο δικαστήριο δήλωση του εντολέα του η οποία ανέφερε: «Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν για να ακούσουν και αυτά που δεν έχουν ακουστεί».
Η πρόεδρος του Δικαστηρίου παρενέβη και επικαλούμενη την κατάθεση της μάρτυρος διευκρίνισε ότι «όσα είπε δεν ήταν για τον Νίκο Παππά, ήταν για το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά κατέθεσε η μάρτυρας. Ούτε για Παππά, ούτε για Τσίπρα».

Νωρίτερα, καταθέτοντας στο δικαστήριο ο δημοσιογράφος Νίκος Τσαγκρής ανέφερε πως την επίμαχη περίοδο κλήθηκε από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, να «στήσει» τη νέα εφημερίδα που θα εξέδιδε. Σύμφωνα με το μάρτυρα το εγχείρημα προχώρησε και μέσα σε 25 μέρες τα σχέδια της εφημερίδας έγιναν δεκτά από την Κυβέρνηση και τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Στη συνέχεια, όπως κατέθεσε ο δημοσιογράφος, ο επιχειρηματίας του είπε «θα αναγκαστείς να αποχωρήσεις, δεν είσαι επιθυμητός, γιατί θέλουν κάποιους άλλους, θέλουν ένα κομματικό ελεγχόμενο διευθυντή». Ο κ. Τσαγκρής κατέθεσε πως στην έκδοση της εφημερίδας «ο κ. Παππάς θα παρείχε πολιτική στήριξη».

Επίσης, στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσε η τοπογράφος Άννα Βλασοπούλου και ο οικονομολόγος Διονύσιος Φελεμέγκας, εκτιμητές θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αξία και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της έκτασης των 5.026 στρεμμάτων στην Ιθάκη , που έγινε γνωστή ως «βοσκοτόπια» και βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης όταν η οικογένεια Καλογρίτσα διεκδικούσε την τηλεοπτική άδεια.

Σε δήλωση του οι συνήγοροι του Νίκου Παππά , Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος αναφέρουν:

Οι καταθέσεις των μαρτύρων στη σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι αποκαλυπτικές της αβασιμότητας της κατηγορίας περί παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του κ. Νίκου Παππά.

Αποκαλυπτικές και της αναξιοπιστίας της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή, η οποία έχει εδώ και 40 χρόνια στενή υπαλληλική σχέση και στενότατο δεσμό με τον κ. Καλογρίτσα και η οποία, προφανώς καθοδηγούμενη, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «φακέλους και χρήματα», χωρίς να προσκομίζει ούτε ένα στοιχείο.

Ο αντιπερισπασμός της, με σαφή στόχευση την πολιτική εκμετάλλευση από τη Ν.Δ., και η ψευδής κατάθεσή της, εμπλουτισμένη με λάσπες και αλληλοσυγκρουόμενες και απιθανολογικές αναφορές, μολονότι δεν αποτελεί αντικείμενο της δίκης, όπως τόνισε και η πρόεδρος του Δικαστηρίου, ανατράπηκε με την παραδοχή του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Καλογρίτσα, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ότι η μάρτυρας ουδέποτε συνέδεσε ροές χρήματος με τον κ. Νίκο Παππά, όπως δημόσια συμφώνησε και η πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Στη διάψευση μέρους των αναφορών της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή προχώρησε, με την κατάθεσή του, και ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Τσαγκρής, ο οποίος είχε κληθεί από τον κ. Καλογρίτσα, μήνες πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, να συνδράμει στον σχεδιασμό και έκδοση εφημερίδας του επιχειρηματία.

Ο ίδιος, διαψεύδοντας την αναφορά της ότι ο κ. Καλογρίτσας κατέβαλε «πολλά χρήματα σε δημοσιογράφους επί 8 μήνες», κατέθεσε: «Η μάρτυρας τα έχει μπλέξει. Εργάστηκα 25 ημέρες και δεν έλαβα ούτε ευρώ».

Ο κ. Τσαγκρής τόνισε, ακόμα, ότι δεν μπορεί να πει ότι η έκδοση θα προχωρούσε κατʼ εντολή της τότε κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «τις εφημερίδες τις εκδίδουν οι εκδότες» και ότι «ο κ. Καλογρίτσας ήθελε πάντα να συμμετέχει στις εκδόσεις». Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως απέσυρε ακόμα και την «αίσθησή του για κομματική στήριξη στην εφημερίδα Καλογρίτσα» και σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε είδε τον κ. Παππά.

Ο κ. Μπασιάς, στενός συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα, σε συνέχεια της πρώτης του κατάθεσης που διακόπηκε για προσωπικούς λόγους, δεν κατέθεσε κανένα στοιχείο περί της δήθεν εμπλοκής του κ. Παππά στη συνεργασία της οικογένειας Καλογρίτσα με τη CCC ή τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το συμπέρασμα είναι ένα: Το αβάσιμο της κατηγορίας δεν μπορεί να σώσει κανένα ψέμα. Και οι λάσπες της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...