Θεσσαλονίκη: 68χρονη σε σπείρα εξαπάτησης ηλικιωμένων με λεία 430.000 ευρώ

Θεσσαλονίκη: 68χρονη σε σπείρα εξαπάτησης ηλικιωμένων με λεία 430.000 ευρώ

Ποιος ήταν ο ρόλος της στην εγκληματική οργάνωση

Αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συνέλαβαν 68χρονη αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα, με συνολικό περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημιά που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η διωκόμενη αποτελούσε μέλος εγκληματικής οργάνωσης που απαρτιζόταν από τουλάχιστον επτά δράστες, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι είχαν ενωθεί, με σκοπό την τέλεση τηλεφωνικών απατών, σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων,  αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της οργάνωσης, επέλεγαν, αποκλειστικά, ως θύματα ηλικιωμένα άτομα και, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, αποσκοπούσαν στον αιφνιδιασμό τους και στην πρόκληση πανικού, αναφέροντας πως συγγενικό τους πρόσωπο είτε αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και χρειαζόταν επειγόντως χειρουργείο, είτε είχε εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα, ώστε να αποσπούν, μετά από απαίτηση, μεγάλα χρηματικά ποσά για τη διευκόλυνση των διαδικασιών.

Στο σύνολο των προαναφερθέντων τηλεφωνικών κλήσεων, συνεργοί τους, με φωνές και εκκλήσεις για βοήθεια, υποδύονταν συγγενικά πρόσωπα των υποψήφιων θυμάτων, με απώτερο σκοπό να τα πείσουν να καταβάλουν χρηματικά ποσά ή τιμαλφή.

Ο ρόλος της διωκόμενης στην εγκληματική οργάνωση, ήταν η παραλαβή των χρηματικών ποσών από τα θύματα και η παράδοσή τους στα «ταμεία» της οργάνωσης.

Συμμετείχε σε τουλάχιστον 42 περιπτώσεις εξαπάτησης ή απόπειρας εξαπάτησης ηλικιωμένων που έλαβαν χώρα μεταξύ των ετών 2017 και 2019, σε Θεσσαλονίκη, Πιερία και Χαλκιδική, αποσπώντας συνολικό χρηματικό ποσό ύψους 430.000 ευρώ (μετρητά και τιμαλφή).

Επιπρόσθετα, σε βάρος της 68χρονης εκκρεμούν Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης.