Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας στην κηδεία του

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας στην κηδεία του

Ποιοι «γαλαζοαίματοι» θα δώσουν το «παρών» στην τελετή

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ' και η σύζυγός του Λετίθια θα παραστούν τη Δευτέρα στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι, επιβεβαίωσαν σήμερα τα ισπανικά ανάκτορα.

Ήδη η βασιλομήτωρ Σοφία, αδελφή του εκλιπόντα, βρίσκεται εδώ και ημέρες στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα θα μεταβούν τις επόμενες ώρες και οι δύο κόρες της, πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα της Ισπανίας. Στην κηδεία το «παρών» θα δώσει και ο Χουάν Κάρλος, επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει αυτοεξόριστος στο Άμπου Ντάμπι. Οι δύο οικογένειες όπως συνοψίζει το ρεπορτάζ του ισπανικού περιοδικού HOLA, περνούσαν επί χρόνια μαζί τα καλοκαίρια τους στο παλάτι «Marivent» και τα ξαδέρφια είχαν αναπτύξει στενούς δεσμούς.

Ποιοι «γαλαζοαίματοι» θα έρθουν

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από το Λονδίνο ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Θανάσης Γκαβός, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εκπροσώπηση της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Πηγή από το παλάτι ωστόσο ανέφερε, ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ποιος θα παρευρεθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία δημόσια δήλωση συλλυπητηρίων και μάλλον ο βασιλιάς Κάρολος έχει επικοινωνήσει ιδιωτικά με την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς ήταν δεύτερα ξαδέρφια.

Το πρωτόκολλο υπαγορεύει, ότι ο βασιλιάς Κάρολος παρίσταται σε κηδείες μόνο ηγετών-κρατών, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει ιδιωτική επίσκεψη, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που θα πρέπει να έχουν ληφθεί και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γίνει η ανάλογη προετοιμασία. Πιο πολλές είναι οι πιθανότητες, να παραστεί ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν νονός του, ενώ ο Ουίλιαμ έχει βαφτίσει έναν εγγονό του, τον Κωνσταντίνο - Αλέξιο. Σύμφωνα με τον Θανάση Γκαβό, μια πιθανότητα είναι να εκπροσωπήσει την βασιλική οικογένεια ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο πιο μικρός γιος της Ελισάβετ.

Το «παρών» αναμένεται να δώσουν και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, καθώς η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας ήταν η κουνιάδα του εκλιπόντος, ενώ η λίστα των υψηλών αναμένεται να μακρύνει όσο πλησιάζει η ημέρα της τελετής. Εν όψει της άφιξης στην Αθήνα επισήμων που θα παρευρεθούν στην κηδεία, πηγές από την Ελληνική Αστυνομία τόνιζαν, ότι θα ενεργοποιηθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, που αφορούν την λήψη μέτρων για την προστασία ξένων επισήμων και διαφέρουν ανάλογα με το αξίωμα του προσώπου.