Βασίλης Τόπαλος: Πώς δημιουργήθηκε το αιμάτωμα στον εγκέφαλό του – «Ο αθλητής δέχεται αμέτρητα χτυπήματα στο κεφάλι»

Βασίλης Τόπαλος: Πώς δημιουργήθηκε το αιμάτωμα στον εγκέφαλό του – «Ο αθλητής δέχεται αμέτρητα χτυπήματα στο κεφάλι»

Η αιτία της αιμορραγίας πρέπει να αναζητηθεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης, πριν το λιποθυμικό επεισόδιο, αναφέρει ο ιατροδικαστής Γαλεντέρης

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες των αρχών γύρω από τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου, με κρίσιμα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.

Οι Αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ο 16χρονος να δέχθηκε κάποιο δυνατό χτύπημα είτε κατά τη διάρκεια αγώνα σπάρινγκ (στον οποίο αναφέρεται πως συμμετείχε) είτε εν μέσω έντονης προπόνησης και ύστερα να λιποθύμησε στις τουαλέτες του γυμναστηρίου.

Στα αίτια θανάτου του Βασίλη Τόπαλου αναφέρθηκε και ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, εξηγώντας σε τι μπορεί να οφείλεται το αιμάτωμα που βρέθηκε στον εγκέφαλό του: «Από την ιατροδικαστική εξέταση που υπεβλήθη ο 16χρονος πυγμάχος, προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα, δηλαδή μία συλλογή αίματος, μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου. Αυτή η συλλογή για να δημιουργηθεί και για να αρχίσει να πιέζει τον εγκέφαλο για να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα, θέλει κάποιο χρόνο. Στην συνέχεια βλέπουμε ότι ο 16χρονος πυγμάχος καταρρέει, οπότε βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της δημιουργίας του αιματώματος. Οπότε θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αιμάτωμα δημιουργήθηκε ώρα πριν. Συνεπώς η αιτία πρέπει να μεταφερθεί πριν τη λιποθυμία. Θεωρώ ότι η πτώση του δεν είναι η αιτία», είπε μιλώντας στο ΟPEN.

Συνέχισε λέγοντας ότι η αιτία της αιμορραγίας πρέπει να αναζητηθεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης, πριν το λιποθυμικό επεισόδιο: «Αυτά τα αιματώματα είναι φλεβικής αιτιολογίας. Συνεπώς η αιμορραγία είναι αργή. Ο χρόνος με τον οποίο εξελίσσεται ένα αιμάτωμα έχει να κάνει με το τραύμα του αγγείου, όσο μεγαλύτερο, τόσο πιο γρήγορα εκδηλώνεται αυτό το αιμάτωμα. Ο χρόνος που χρειάζεται για να χαρακτηριστεί κάτι οξύ αιμάτωμα είναι τέσσερις μέρες. Ο ασθενής σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να φέρει συμπτώματα ζαλάδας, κεφαλαλγίας, αστάθειας κλπ. Οπως καταλαβαίνεται αυτά τα συμπτώματα δεν υπήρχανε, από το ιστορικό που γνωρίζουμε, συνεπώς το χτύπημα που δημιούργησε αυτή την αιμορραγία, νομίζω ότι εντοπίζεται την ίδια μέρα και στην προπόνηση που προηγήθηκε της ζάλης και της κατάρρευσης», τόνισε ο κ. Γαλεντέρης

Δήλωσε δε, ότι ο 16χρονος πρωταθλητής πυγμαχία θα μπορούσε να είχε σωθεί αλλά λόγω του τραύματος η περίπτωσή του καθίστατο δύσκολη: «Θα μπορούσε να σωθεί. Συνήθως τα υποσκληρίδια αιματώματα αντιμετωπίζονται με μία αποσυμφόρηση και με νοσηλεία με στενή παρακολούθηση. Εδώ όμως η αιμορραγία ήταν πολύ έντονη, εκτεταμένη και νομίζω ότι είχε και επιπλοκές, όπως περιεγράφηκε από το ιστορικό του νοσοκομείου που νοσηλεύτηκε ο 16χρονος. Ηταν μία περιπλεγμένη κατάσταση».

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα κινήθηκαν αρκετά γρήγορα. Γρήγορα κλήθηκε το ασθενοφόρο, γρήγορα μπήκε στο χειρουργείο ο 16χρονος. Οι ασθενείς που έχουν υποσκληρίδια αιματώματα τα αντιλαμβάνονται την στιγμή της κατάρρευσης. Εκτός αν ο αρχικός τραυματισμός οδήγησε στο νοσοκομείο και πάνω στη διερεύνηση βρέθηκε το υποσκληρίδιο αιμάτωμα», πρόσθεσε ο κ.Γαλεντέρης.

Κατέληξε λέγοντας ότι πράγματι είναι δυνατό ένα σφοδρό χτύπημα να μπορέσει να δημιουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις ένα θανατηφόρο αιμάτωμα: «Τα χτυπήματα αυτά προκαλούν μία κίνηση εντός του εγκεφάλου. Αυτή η κίνηση τεντώνει τα αγγεία. Αν μία τέτοια κίνηση είναι απότομη με μεγάλη ενέργεια μπορεί ένα αγγείο να υποστεί ρήξη στο τοίχωμά του. Μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει αυτό το πράγμα. Οι τραυματισμοί αυτοί μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και με προστατευτική κάσκα και γάντια. Η κίνηση της κεφαλής είναι αυτή που προκαλεί τη ρήξη του αγγείου», διευκρίνισε ο ιατροδικαστής.