Νέο δημοσίευμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Κατευθύνονται προς το σπίτι τους, γράφουν οι Times

Νέο δημοσίευμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Κατευθύνονται προς το σπίτι τους, γράφουν οι Times

«Oι πληροφορίες σχηματοποιούνται σε ένα χρονικά ανοιχτό δάνειο με αντάλλαγμα μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων από το Μουσείο Ακρόπολης»

Συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν δίνει η εφημερίδα Times σε άρθρο της, γιατί υπάρχουν «ενδείξεις» πως είναι «κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού με τον οποίο τα Μάρμαρα θα αποκατασταθούν στην Αθήνα με ένα «χρονικά ανοιχτό δάνειο».

Το αντάλλαγμα θα είναι μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων από το Μουσείο Ακρόπολης, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Αυτή η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο που προβάλλει το γεγονός ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από το νόμο να τις εκχωρήσουν», σχολιάζει το άρθρο που έχει τον τίτλο «Συμφωνία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Κατευθυνόμενα προς το σπίτι».

Οι Times γράφουν πως η συμφωνία φέρεται να έχει ήδη συνταχθεί, μία αναφορά σε σχετικά δημοσιεύματα της Telegraph, η οποία έκανε λόγο για μακροπρόθεσμο δανεισμό ορισμένων εκ των Γλυπτών από το Λονδίνο στην Αθήνα.

Η εφημερίδα Times σημειώνει την αλλαγή της δικής της στάσης επί του θέματος πέρυσι και ανανεώνει τη στήριξη στην επανένωση των Γλυπτών,. Σχολιάζει πως οι πρακτικές ενστάσεις κατά της επιστροφής έχουν «διαβρωθεί» και η νομική πτυχή ξεπερνιέται με την ευρηματική χρήση της μεθόδου του μακροπρόθεσμου δανείου.

Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας ότι αντίγραφα των Γλυπτών θα πρέπει να εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο μαζί με άλλα «θαύματα» που θα δανείζει η Ελλάδα, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να αναδειχθούν νικήτριες.