Σε κλοιό χιονιά όλη η χώρα

Δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, το οποίο προβλέπει σταδιακή μεταβολή του καιρού από τη Δευτέρα το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά, κυρίως στην Ανατολική και Βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Έτσι, αναμένονται χιονοπτώσεις το απόγευμα τόσο στην Ανατολική Μακεδονία – αλλά και ολόκληρη τη Μακεδονία – όπως και στη Θράκη, τα νησιπά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και την Ανατολική Θεσσαλία (νομός Μαγνησίας).

Χιόνια και στην Αττική την Τρίτη

Το βράδυ, αλλά και την Τρίτη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, οι οποίες τοπικά και κατά διαστήματα θα γίνουν πιο πυκνές με επίκεντρο την Ανατολική Στερεά και την Αττική, την Εύβοια και τις Σποράδες. Η κακοκαιρία θα πλήξει και τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί ισχυρός παγετός – κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη, ο οποίος στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Σταδιακή εξασθένηση την Τετάρτη και ενίσχυση των φαινομένων την Πέμπτη

Την Τετάρτη τα φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Από την Πέμπτη οι μετεωρολόγοι περιμένουν βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας. Νέα επιδείνωση από τα βόρεια με χιονοπτώσεις, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και βροχές και καταιγίδες στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, από -1 έως 11 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, -5 έως 5 στη βόρεια Ελλάδα, -4 έως 12 στη δυτική Ελλάδα, -4 έως 10 στο βόρειο Αιγαίο και από 1 έως 12 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση στο Ιόνιο από 6 έως 7 μποφόρ και στο Αιγαίο από 5 έως 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το βράδυ, φτάνοντας τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ.

Για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα πλήξουν τη χώρα, σύμωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτης εξέδωσε συμβουλές για την αντιμετώπισή τους. Επίσης, όποιος επιθυμεί μπορεί να ενημερώνεται από τα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Έτσι, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που παραμονεύουν λόγω έντονων χιονοπτώσεων και παγετού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες προτείνεται στους πολίτες:

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

-Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους.

-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

-Αν χρειαστεί να βρεθούν σε εξωτερικό χώρο να ντύνονται κατάλληλα και να προτιμούν πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Να φροντίζουν ώστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει όλες τια αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Αναλυτικές προβλέψεις για όλη την Ελλάδα στο weather.gr.