Σε κλοιό χιονιά η χώρα και το ερχόμενο διήμερο

Προβλήματα προκάλεσε στις μετακινήσεις σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας το κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε από την Κυριακή 6 Ιανουαρίου με βροχές, χιονόνερο και απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Χιόνι έπεσε και στην Πάρνηθα και την Πεντέλη. Η χιονόπτωση στην Πάρνηθα ήταν τόσο έντονη, ώστε η λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ ως ξενοδοχείο Μοντ Παρνές είναι κλειστή εξαιτίας της χιονόπτωσης. Εξαιρετικά πιθανή είναι η χιονόπτωση στα βόρεια προάστια της Αθήνας τη Δευτέρα. Για την Τρίτη προβλέπονται ασθενείς χιονοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Επιδείνωση το ερχόμενο διήμερο - Εκτόνωση των φαινομένων από Πέμπτη

Αισθητή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται τις επόμενες ημέρες του Ιανουαρίου. Θα πέσουν χιόνια ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές και το κρύο αναμένεται να είναι τσουχτερό. Μέσα στην εβδομάδα, θα σημειωθεί νέα πτώση της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, ο κλοιός χιονιά σε όλη τη χώρα αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Αναλυτικά, το απόγευμα αναμένονται χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και την ανατολική Θεσσαλία.

Από την Τρίτη, οι χιονοπτώσεις, που τοπικά και κατά διαστήματα πιθανώς να είναι πυκνές, θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά, ακόμα και εντός Αττικής, την Εύβοια και τις Σποράδες, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί ισχυρός παγετός την Τρίτη και την Τέταρτη. Ο παγετός αναμένεται να είναι ολικός κατά τόπους στη βόρεια Ελλάδα.

Την Τετάρτη τα φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Από την Πέμπτη οι μετεωρολόγοι περιμένουν βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας.  

Τσουχτερό κρύο επικρατεί από τη Δευτέρα στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Μακεδονία η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές έχει πέσει κάτω από το μηδέν. Συννεφιασμένος είναι ο καιρός από το πρωί στη Θεσσαλονίκη με το θερμόμετρο να δείχνει 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην εξέλιξη της ημέρας προβλέπονται χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Νεφώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν από νωρίς στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Ο υδράργυρος έπεσε στον 1 βαθμό στις Σέρρες, τη Βέροια και το Κιλκίς. "Βουτιά" στους -7 βαθμούς έκανε το θερμόμετρο στο Νευροκόπι, ενώ στους -2 βαθμούς στη Δράμα.

Αρνητικές θερμοκρασίες και στη Δυτική Μακεδονία, όπου το θερμόμετρο "έδειξε" -5 βαθμούς στη Φλώρινα και -3 στην Πτολεμαϊδα. Θερμοκρασίες υπό του μηδενός και στη Θράκη, με τις χαμηλότερες να καταγράφονται στην Αλεξανδρούπολη (-2) και το Σουφλί (-1).

Σύμφωνα με την Αστυνομία, με αλυσίδες διεξάγεται, λόγω του παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου, ενώ κλειστός λόγω χιονόπτωσης είναι ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί από την Άρνισσα προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν στο όρος Βόρας του νομού Πέλλας (από το 15ο έως το 25ο χλμ).Ενημέρωση για την κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο, λόγω καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Τροχαία.

Οδικά δίκτυα χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονοπτώσεων-παγετών

Δυτική Μακεδονία

Α.Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 28ο χλμ.
Α.Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από 15ο έως 30ο χλμ.
Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 15ο έως 30ο χλμ.

Στερεά Ελλάδα

Α. Δ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Επ. Ο. Αμφίκλειας – Χ/Κ Παρνασσού. Η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας (κάθοδος).

Διακοπές κυκλοφορίας λόγω κατολισθήσεων-χιονοπτώσεων-παγετών-συσσώρευσης υδάτων

Αττική

Λεωφ. Πάρνηθος, από το 22ο χλμ. (ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ), προς το καζίνο "ΜΟΝ ΠΑΡΝΕΣ", λόγω χιονόπτωσης.

Κεντρική Μακεδονία

Α.Δ. ΠΙΕΡΙΑΣ
Επ. Ο. Βρύας - Ρητίνης, στο 2ο χλμ., λόγω κατολισθήσεων. Η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.
Α.Δ. ΠΕΛΛΑΣ
Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ Βόρρας, από 15ο έως 25ο χλμ.

Στερεά Ελλάδα

Α.Δ. ΦΩΚΙΔΑΣ
Επ. Ο. Άμφισσας – Λιδορικίου, οικισμός Αγ. Γεωργίου (τούνελ), λόγω κατολισθήσεων. Ενεργείται εκτροπή κυκλοφορίας.

Ήπειρος

Α.Δ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Επ. Ο. Αρχαγγέλου – Νεράιδας, από 19ο έως 24ο χλμ., λόγω κατολισθήσεων. Ενεργείται εκτροπή κυκλοφορίας.

Εκκλήσεις για υπομονή και τήρηση μέτρων ασφαλείας από την Τροχαία

Λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων, που εκδηλώνονται κατά περιόδους σε διάφορες περιοχές της χώρας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει δώσει στις Υπηρεσίες Τροχαίας τις απαραίτητες εντολές και κατευθύνσεις, ώστε να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ενισχυμένα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης και οδικής ασφάλειας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

Στόχος είναι η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των Υπηρεσιών Τροχαίας να συμβάλλει στην πρόληψη των οδικών τροχαίων ατυχημάτων και στην ασφαλή μετακίνηση των οχημάτων και των χρηστών του οδικού δικτύου.

Επιπλέον, αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση, από κοινού με τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες, προβλημάτων που ενδεχομένως παρουσιαστούν εξαιτίας της εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες, χιονοπτώσεις, παγετός κ.λπ.), σε διαφορές περιοχές.

Η κακοκαιρία της Κυριακής

Στη Φλώρινα, νωρίς το πρωί της Κυριακής ο υδράργυρος έδειξε -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ σημειώθηκε ελαφρά χιονόπτωση μέσα στην πόλη, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν προβλήματα.

Λόγω ισχυρών ανέμων παρέμεινε κλειστό το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν στην Πέλλα, ενώ κλειστοί είναι και οι δρόμοι που οδηγούν στο βουνό. Για τον ίδιο λόγο, κλειστό παρέμεινε και το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου.

Προβλήματα είχαμε όμως και στην κεντρική Ελλάδα, καθώς σφοδρή καταιγίδα που σημειώθηκε νωρίτερα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η ορατότητα των οδηγών.

Αναλυτικά, οι προβλέψεις για όλη την Ελλάδα στο weather.gr.