2002-2022: Τι άλλαξε δραστικά στην Ελλάδα και στον κόσμο μέσα σε μια εικοσαετία

2002-2022: Τι άλλαξε δραστικά στην Ελλάδα και στον κόσμο μέσα σε μια εικοσαετία

Η μετάβαση από τις δραχμές στο ευρώ, η πολιτική σκηνή, η νικήτρια ομάδα του Μουντιάλ, η διασκέδαση και φυσικά τα τηλεοπτικά προγράμματα

Είκοσι χρόνια είναι πολλά... Μια ολόκληρη ζωή, έστω κι αν για ορισμένους ίσως και να πέρασαν γρήγορα. Τα πάντα έχουν αλλάξει από το 2002 μέχρι σήμερα το 2022 στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Το ευρώ γινόταν το νόμισμα της Ελλάδας και οι τιμές ήταν ακόμα στα καρτελάκια και σε δραχμές. Οι εταιρείες κινητών τηλεφώνων ήταν μετρημένες στα δάχτυλα, τα τηλέφωνα είχαν κουμπιά και οθονίτσες μια σταλιά. Στα γήπεδα, η Βραζιλία το αντίπαλο δέος της Αργεντινής, κέρδιζε το Μουντιάλ, όπως τονίζεται στο αφιέρωμα που έκανε η εκπομπή «Live News» στο Mega.

Η πολτική σκηνή τότε και τώρα

Ο Κώστας Σημίτης, 20 χρόνια μετά, όχι μόνο δεν είναι πρωθυπουργός αλλά κρατάει και αποστάσεις από την καθημερινή πολιτική διαμάχη. Έδωσε πάντως ηχηρό παρών στην εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σε κάθε περίπτωση οι τότε κυρίαρχοι ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό δεν υπάρχουν πια. Η κόντρα είναι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αφού ο ΣΥΡΙΖΑ που έδινε τη μάχη να μπει στη Βουλή έφτασε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περιόδευε με τον πατέρα του στην Θράκη. Είναι δύο χρόνια πριν την πρώτη του εκλογή όταν ήταν από το 2001 έως το 2004 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης».

Τελικά ο νυν πρωθυπουργούς δύο χρόνια μετά θα περνούσε την πόρτα της Βουλής πρώτος σε σταυρούς στην εκλογική του περιφέρεια.

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, το 2002 οι κάμερες δεν τον κυνηγούσαν αφού ήταν Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία.

Τα τηλεοπτικά προγράμματα και η διασκέδαση

Η Δέσποινα Βανδή σήμερα με αφορμή το πρόστιμο για το τσιγάρο του Βασίλη Μπισμπίκη, σε αντιπαράσταση με την Δέσποινα Βανδή το 2002. Καλεσμένη στην Ελένη Μενεγάκη στον ΑΝΤ1 τότε, στο MEGA σήμερα, με την επιτυχία να είναι αμείωτη. Και οι δύο στην εμφάνισή τους μοιάζουν σήμερα να έχουν σταματήσει τον χρόνο.

Στην κουβέντα τότε το πρόγραμμα που τραγουδούσε ήταν κυρίαρχο. Στα σπίτια κυρίαρχο ήταν το κόστος που τότε ήταν μόλις στα:

2002: 75€ (25.556 δραχμές)

Με βασικό μισθό 498,86€ (170,034 δραχμές)

2022: 180€ (special 210€ – premium 250€)

Με βασικό μισθό 713,00€

Τότε το κάπνισμα δεν απαγορευόταν. Το 2002 είχε και μία άλλη διαφορά. Αν σήμερα οι επιλογές είναι περιορισμένες, τότε κυριολεκτικά δεκάδες μαγαζιά κάθε νύχτα γέμιζαν ασφυκτικά

– Η Δέσποινα Βανδή με τον Τόλη Βοσκόπουλο στο Rex

– Η Άννα Βίσση συναντά τον Γιάννη Πάριο στο Fever

– Η Άλκηστη Πρωτοψάλτη μαζί με τον Αντώνη Ρέμο στο χώρο του Privilege

– Ο Notis με τον Γιώργο Μαζωνάκη στο Γκάζι

– Στον Ζυγό ο Γιώργος Νταλάρας

– Στην Σφεντόνα αρχές Δεκέμβρη περιμένουμε το ντουέτο Ελένης Τσαλιγοπούλου – Μανώλη Λιδάκη.

Οι… «ρουβίτσες» που έγιναν καθεστώς

Συναυλίες έκανε ο Σάκης Ρουβάς όπως θα πει στην Ρούλα Κορομηλά προ 20 ετών, εποχή που καθιερώνεται ο ορός «Ρουβίτσες» που μέχρι σήμερα ακολουθεί της θαυμάστριές του.

Η πολύκροτη δίκη & η διάλυση της 17Ν
Αν σήμερα τα δελτία είναι καθημερινά γεμάτα από ακραία εγκλήματα, τότε μια υπόθεση κυριαρχούσε για μήνες. Ήταν η διπλή δολοφονία των Νικολαΐδη και Καλαθάκη που οδήγησα έναν από τους κατηγορούμενους στη φυλακή με δις ισόβια και έφερε αθωωτική απόφαση για τον άλλον.

Πέντε χρόνια μετά το έγκλημα, το αποτέλεσμα της δίκης έκανε τους συγγενείς να ξεσπάσουν. Από το καλοκαίρι του 2002, η εξάρθρωση της 17Ν είναι το άλλο μεγάλο θέμα.

Η χρονιά θα κλείσει με την απόπειρα δολοφονίας κατά την Ντόρας Μπακογιάννη τον Δεκέμβριο.

Στις εφημερίδες της εποχής «ΤΑ ΝΕΑ» με ένα σχεδιάγραμμα θα δείξουν πώς ακριβώς έγινε η επίθεση.

Η Βρετανία έχασε τη βασίλισσά της

Μέσα σε 20 χρόνια, οι Βρετανοί αποχαιρέτησαν δύο βασίλισσες.

«Η μεγαλειότατη, Βασίλισσα Ελισάβετ, η βασιλομήτωρ, πέθανε στο 102ο έτος της ζωής της, στο Γουίνδσορ στις 15:15 το απόγευμα. Το παλάτι του Μπάκινγχαμ είπε πως το τέλος ήταν ήρεμο και η βασίλισσα ήταν στο πλευρό της. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αφιχθούν στο Γουίνδσορ», έλεγε σε ρεπορτάζ του το BBC.

20 χρόνια μετά η Βρετανία αποχαιρέτησε και τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η κόρη της βασιλομήτορος άσκησε τα καθήκοντά της σε αντίθεση με τη μητέρα της που ως σύζυγος του Γεωργίου του 6ου δεν είχε τη βασιλική εξουσία.

Ποιο reality κυριαρχούσε

Το 2002 η Ελλάδα υποδέχεται την χρονιά με ριάλιτι και νικητή τον Νότη Χριστοδούλου, δεύτερος ο Γρηγόρης Πετράκος και τρίτος ο Θάνος Πετρέλης.

Ο τότε νικητής έχει εγκαταλείψει το τραγούδι, ενώ ο τότε δεύτερος Γρηγόρης Πετράκος συνεχίζει την πορεία του όπως και ο Θάνος Πετρέλης.