Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια ταρακούνησε την Αττική

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια ταρακούνησε την Αττική

Η ένταση της δόνησης εκτιμάται στα 4,9 Ρίχτερ - Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 9 χλμ. ανατολικά των Ψαχνών

Ταρακουνήθηκε η Αττική από ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 14:24 και διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών η ένταση της σεισμικής δόνησης ήταν 4,9 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 9 χλμ. ανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας και το εστιακό βάθος στα 7 χλμ.

«Προτείνω να συστηθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου» εξήγησε ο καθηγητής.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε, ότι το επίκεντρο του σεισμού αποτελεί γνωστή στους σεισμολόγους εστία, καθώς το 2003 είχε δώσει σεισμό έντασης 5,3 Ρίχτερ. «Είναι μία εστία που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα, αλλά ερευνάται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Χρειάζεται προσοχή, αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός» δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και 6 Ρίχτερ, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα, μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά, όπως για παράδειγμα το 2008, όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο». Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

«Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα»

Παρά την έντονη ανησυχία που προκάλεσε στους κατοίκους της Εύβοιας η σεισμική δόνηση έντασης 4,9 Ρίχτερ που έγινε στις 14:24 με επίκεντρο τα Ψαχνά, προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Κελαϊδίτης. Συγκεκριμένα είπε: «Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωρίο Πισσώνας, που είναι κοντά στο επίκεντρο, αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες, ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται».