Θεσσαλονίκη: Την Πέμπτη η κηδεία του 16χρονου Ρομά που τον σκότωσε αστυνομικός

Θεσσαλονίκη: Την Πέμπτη η κηδεία του 16χρονου Ρομά που τον σκότωσε αστυνομικός

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η ΕΛ.ΑΣ. σε ολόκληρη τη χώρα - «Σήμερα πενθουμε τον Κωστάκη, δεν διαδηλώνουμε» δηλώνει εκπρόσωπο των Ρομά

Το πρωί της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου θα γίνει η κηδεία του 16χρονου Ρομά, που τραυματίστηκε στο κεφάλι από πυρά αστυνομικού στην διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και ο οποίος κατέληξε σήμερα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο θάνατος του 16χρονου δρομολογεί εξελίξεις. Με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας, τέθηκε σε επιφυλακή όλη η αστυνομική δύναμη σε ολόκληρη τη χώρα για τον φόβο επεισοδίων από Ρομά. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτηρούνται συνεχώς καταυλισμοί Ρομά, ενώ μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για την περίπτωση άλλων κινητοποιήσεων στις πόλεις, με εντολή οι αστυνομικές δυνάμεις να έχουν έντονη, αλλά όχι προκλητική παρουσία και να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση επεισοδίων.

Ο γενικός γραμματέας των Ρομά του οικισμού Αγίας Σοφίας, όπου έμενε με την σύζυγό του και το ανήλικο παιδί τους ο 16χρονος, είπε ότι «σήμερα πενθουμε τον Κωστάκη, δεν διαδηλώνουμε». Ωστόσο, ο Αντώνης Τάσιος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες ημέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ελπίζω η επιτροπή (σ.σ. Δικαστικό Συμβούλιο) να βγάλει τη σωστή απόφαση και ο αστυνομικός να πάρει τον δρόμο που του αρμόζει».

Σε δικαστικό επίπεδο, σε βάρος του 34χρονου αστυνομικού θα ασκηθεί νέα ποινική δίωξη, καθώς επήλθε ο θάνατος του ανήλικου και θα κληθεί να απολογηθεί εκ νέου, την ώρα που αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την προφυλάκιση ή μη του κατηγορούμενου. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της ποινικής μεταχείρισης του αστυνομικού είχε προκύψει διαφωνία ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή, την οποία καλείται να λύσει το Δικαστικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι λόγω της εμπειρίας του ο αστυνομικός δεν έπρεπε να πυροβολήσει στην προκειμένη περίπτωση.