Πυροβολισμός 16χρονου Ρομά: Τα λάθη της αστυνομίας στην καταδίωξη

Πυροβολισμός 16χρονου Ρομά: Τα λάθη της αστυνομίας στην καταδίωξη

Τι έκαναν οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ κατά παράβαση των εγκυκλίων που έχουν για τέτοιες περιπτώσεις

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη σε πολλά μέρη της Ελλάδας από τις διαμαρτυρίες των Ρομά για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου στην καταδίωξη στην Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμούς 34χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα λάθη των αστυνομικών που καταδίωξαν τον 16χρονο έγιναν γνωστά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Ξεκάθαρη είναι η οδηγία στην εγκύκλιο που έχει σταλεί στις Αστυνομικές Αρχές από τον Νοέμβριο του 2021, στην οποία καταγράφεται πως απαγορεύεται ο πυροβολισμός κατά τη διάρκεια μιας καταδίωξης.

Οι λόγοι είναι πως ένας αστυνομικός που βρίσκεται εν κινήσει, είτε πάνω σε μία μοτοσικλέτα δεν μπορεί να είναι εύστοχος, καθώς υπεισέρχονται αστάθμητοι παράγοντες. Επομένως η αναπήδηση της μοτοσικλέτας που επικαλέστηκε στην απολογία του ο αστυνομικός δεν μπορεί να υποστηριχθεί.

Στην περίπτωση εμβολισμού από το καταδιωκόμενο όχημα, ο αστυνομικός μπορεί να πυροβολήσει μονάχα στατικά και όχι εν κινήσει.

Στην εν λόγω εγκύκλιο αναφέρεται ρητά: « Να θυμάσαι πάντα ότι κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος και επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος.