Κιβωτός του Κόσμου: «Καλύτερα να ήσουν μέσα στην φυλακή παρά στην δομή»

Κιβωτός του Κόσμου: «Καλύτερα να ήσουν μέσα στην φυλακή παρά στην δομή»

Πρώην τρόφιμος μίλησε για τις αντιπαιδαγωγικές μεθόδους, τις τιμωρίες και το σκληρό πρόγραμμα εργασίας που επέβαλαν στα παιδιά

Μία νέα μαρτυρία πρώην τρόφιμου στην «Κιβωτό του Κόσμου» καταδεικνύει τις συνθήκες και κυρίως τις αντιπαιδαγωγικές συμπεριφορές που βίωσαν πολλά παιδιά στις δομές της ΜΚΟ.

Ο Ελλάδιος μπήκε στην «Κιβωτό του Κόσμου» με εισαγγελική εντολή με τα δύο αδέλφια του και παρότι έφερε το όνομα Στέφανος, ο πατέρας Αντώνιος τον βάφτισε μέσα στη δομή δίνοντας του νέο όνομα. «Με εισαγγελική εντολή είχα μπει στην Κιβωτό. Στην αρχή όλα ήταν πολύ καλά. Με το πέρασμα του καιρού τα πράγματα χειροτέρευαν. Όταν κάναμε ένα λάθος, υπήρχε η τιμωρία» είπε μιλώντας στην εκπομπή Live News. Ο Ελλάδιος ανέφερε, ότι δύο φορές τον είχαν χτυπήσει κατά την διάρκεια της διαμονής του στην δομή.

Ο ίδιος μίλησε και για το διαμέρισμα της οδού Πιπίνου στην Αθήνα και αποκάλυψε: «Καλύτερα να ήσουν μέσα στην φυλακή παρά στην δομή. Δηλαδή, ένα παιδί 14 με 15 ετών το έχεις να δουλεύει, δεν τον πας μία βόλτα, δεν έχει φίλους και δεν το αφήνεις να μιλάει με την οικογένεια του». Στο διαμέρισμα αυτό όπως λέει, πήγαιναν τα παιδιά που θεωρούσαν απείθαρχα. Όπως περιγράφει «με πήγαν στην Πιπίνου, γιατί έλεγα "ρε" και τους πήγαινα κόντρα. Ξυπνούσαμε το πρωί και πηγαίναμε για δουλειά στην αποθήκη της Κιβωτού και σχολάγαμε κατά τις 18:00. Όταν τελειώναμε από την δουλειά, δεν είχαμε να δούμε ούτε τηλεόραση. Στην Πιπίνου έμεινα ένα χρόνο».

Ο Ελλάδιος καθώς εργαζόταν στις αποθήκες, έχει εικόνα και για τα ρούχα που πήγαινε ο κόσμος στην δομή και του είχε ζητηθεί από τους ιθύνοντες να πάει να πετάξει τα ρούχα μέσα στους κάδους απορριμμάτων. Σχετικά με την διακίνηση χρήματος μέσα στην δομή, ο πρώην τρόφιμος ανέφερε: «Η Κιβωτός μάζευε και 10.000 ευρώ τις Κυριακές από τις δωρεές».

Αναφορικά με τα δίδυμα, που είχαν υιοθετήσει η Σταματία Γεωργαντή με τον πατέρα Αντώνιο, είπε ότι «κάποια παιδιά τα είχαν πιο ψηλά από εμάς, όπως τα δίδυμα. Τα δίδυμα φορούσαν παπούτσια 200 ευρώ και τα υπόλοιπα παιδιά της Κιβωτού φορούσαν από την αποθήκη».