Πυροβολισμός 16χρονου: Σοβαρά επεισόδια στο Ζευγολατιό και στην Θεσσαλονίκη από εξαγριωμένους Ρομά

Πυροβολισμός 16χρονου: Σοβαρά επεισόδια στο Ζευγολατιό και στην Θεσσαλονίκη από εξαγριωμένους Ρομά

Πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών στην Θεσσαλονίκη - Επίθεση με πέτρες σε ασθενοφόρο που μετέφερε διασωληνωμένο στο Ζευγολατιό - Επεισόδια και στη λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο

Διαστάσεις παίρνουν κάθε ώρα που περνά οι αντιδράσεις τον Ρομά στον τραυματισμό στο κεφάλι από πυροβολισμού αστυνομικού της Ομάδας ΔΙΑΣ στην Θεσσαλονίκη, καθώς αυξάνονται οι συγκεντρώσεις και τα μπλόκα σε δρόμους, ενώ δεν λείπουν και τα ακραία περιστατικά.

Στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου εξαγριωμένοι Ρομά κατέλαβαν το οδόστρωμα στο ύψος των Μεγάρων και του Ζευγολατιού Κορινθίας, με αποτέλεσμα η Ολυμπία Οδός να εκτρέψει την κυκλοφορία με εντολή της Τροχαίας προς την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο τμήμα Αρχαία Κόρινθος- Κιάτο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στο τμήμα Μέγαρα - Πάχη, μόνο προς Κόρινθο. Ωστόσο, στο Ζευγολατιό δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, όταν κάποιοι εκ των συγκεντρωμένων Ρομά πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που μετέφερε διασωληνωμένο.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να σπάσει το παρμπρίζ του ασθενοφόρου, όμως ο οδηγός διατήρησε την ψυχραιμία του, συνέχισε την πορεία του και έφτασε στο Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου εκεί μετέφεραν τον διασωληνωμένο σε άλλο ασθενοφόρο, για να γίνει η διακομιδή του στο νοσοκομείο της Αθήνας. Λίγο πριν τις 18:00 μία άλλη ομάδα Ρομά έκλεισε την λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο και σύμφωνα με την Αστυνομία πέταξαν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα και βόμβες μολότοφ σε Ομάδα ΟΠΚΕ της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Τα επεισόδια δεν πήραν έκταση καθώς οι Ρομά αποχώρησαν περίπου 10 λεπτά αργότερα.

Στην Θεσσαλονίκη ομάδα ατόμων Ρομά που βρισκόταν επί της οδού Πόντου, επέστρεψε προς τον οικισμό "Αγία Σοφία", όταν επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Τότε, ένα άτομο Ρομά πυροβόλησε με καραμπίνα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Νωρίτερα τα άτομα είχαν ανάψει φωτιές επί της οδού Πόντου, έστησαν οδοφράγματα, ενώ επίσης έκαψαν μεγάλο όγκο πλαστικών. Επίσης, πυρπόλησαν δύο οχήματα εκσκαφέων, σε ένα σκηνικό μεγάλης έντασης. Ρομά που διαβιούν στον οικισμό Τσαΐρια στην Περαία Θεσσαλονίκης, διέκοψαν την κυκλοφορία στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας. Άναψαν φωτιές και έσυραν στη μέση του οδοστρώματος κλαδιά και κάδους απορριμμάτων. Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς οι συγκεντρωμένοι έχουν βάλει φωτιά σε αντικείμενα. Ανάλογη συγκέντρωση βρίσκεται σε εξέλιξη και στη Χαλκηδόνα, με τη συμμετοχή περίπου 20 ατόμων.