Ευθύμιος Λέκκας: Υπάρχει υψηλός κίνδυνος κατολισθήσεων στην Κακιά Σκάλα

Ευθύμιος Λέκκας: Υπάρχει υψηλός κίνδυνος κατολισθήσεων στην Κακιά Σκάλα

«Στο πρανές επάνω υπάρχουν ογκόλιθοι, οι οποίοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να κατολισθήσουν» είπε και επεσήμανε ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε και θύματα»

Για μια αυξημένη κατολισθητική επικινδυνότητα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή την πτώση βράχων στην νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, προειδοποιώντας ότι το φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί.

Μιλώντας στο EΡΤNEWS και ερωτηθείς πότε πρέπει να ανοίξει ο δρόμος, ο κ. Λέκκας είπε ότι «πρόκειται για μια συνδυασμένη απόφαση, που πρέπει να ληφθεί από τους τεχνικούς, από αυτούς που επιχειρούν, αλλά και από τη διοίκηση της εταιρείας. Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη επ’ αυτού. Απλά και μόνο εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονίσω, είναι ότι υπάρχει μια αυξημένη κατολισθητική επικινδυνότητα στην περιοχή». Επεσήμανε ακόμη, ότι «είναι γύρω στο ένα χιλιόμετρο, που ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλός» και πρόσθεσε ότι «στο πρανές επάνω υπάρχουν ογκόλιθοι, οι οποίοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να κατολισθήσουν».

«Εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε, είναι ότι κατ’ αρχάς στην Κακιά Σκάλα από αρχαιοτάτων χρόνων έχουμε μεγάλο κατολισθητικό κίνδυνο, που σημαίνει, ότι έχουμε απότομες πλαγιές και μορφολογικές ασυνέχειες, κατακερματισμένα πετρώματα, πετρώματα τα οποία αποκόπτονται σε τεμάχια και ογκόλιθους και μπορούν να καταπέσουν. Όλα αυτά είναι οι αιτίες των κατολισθήσεων. Τώρα, το ποια θα είναι η αφορμή, για να κινηθεί μια κατολίσθηση, είναι όπως σε έναν πόλεμο, αιτίες υπάρχουν, αλλά οι αφορμές δεν υπάρχουν» ανέφερε ακόμα.

Για τυχόν απόδοση ευθυνών σημείωσε, ότι πρόκειται για κάτι που «θέλει πολύ μεγάλη συζήτηση, δεν σπεύδω να αποδώσω ευθύνες από την πρώτη στιγμή ή εν πάση περιπτώσει να δείξω κάποιους υπεύθυνους, αυτό θα το δείξει μετά η έρευνα, η οποία θα γίνει. Πάντως, εδώ στην περιοχή ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με πολύ δύσκολες συνθήκες. Συνθήκες οι οποίες παρά τα γεγονός ότι έχουν κατασκευαστεί έργα, δίκτυα συγκράτησης, παγίδες συγκράτησης κλπ., επειδή ήταν μεγάλος όγκος, αυτά δεν λειτούργησαν, καταστράφηκαν όλα και υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός, για το πώς θα μπορέσουν να πιαστούν όλοι αυτοί οι ογκόλιθοι στα μεγάλα ύψη που υπάρχουν». Κλείνοντας απάντησε σε σχετική ερώτηση και είπε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε και θύματα.