Ηράκλειο: Ξανά στο εδώλιο η αναισθησιολόγος για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Ηράκλειο: Ξανά στο εδώλιο η αναισθησιολόγος για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Σήμερα η δίκη στο Εφετείο

Η υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, μετά από επέμβαση ρουτίνας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο τον Δεκέμβριο του 2015, αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Στο εδώλιο θα καθίσει η αναισθησιολόγος που χειρίστηκε την επέμβαση, η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, κατηγορία για την οποία έχει αθωωθεί πρωτοδίκως.

Τα όσα κατέθεσαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου οι τρεις πραγματογνώμονες που είχε διορίσει το δικαστήριο, λίγο πριν από την έκδοση της απόφασης, ήταν καταλυτικής σημασίας για την αθώωση της γιατρού, η οποία είχε προκαλέσει την αντίδραση των γονιών της 4χρονης.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε έφεση και η αναισθησιολόγος επιστρέφει στο εδώλιο.

Η γιατρός κατηγορείται ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια της αφύπνισης και της αντιμετώπισης της αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε η 4χρονη, με βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία, μετά την επέμβαση αδενοειδεκτομής, δηλαδή για κρεατάκια, στην οποία είχε υποβληθεί. Κατά το κλητήριο θέσπισμα, η αναισθησιολόγος φέρεται να χορήγησε στο παιδί υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες, ενώ και ο τρόπος χορήγησής τους δεν έγινε, όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με την διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους.

Συγκεκριμένα, η γιατρός φέρεται να χορήγησε ενδομυϊκώς με υπερβολική ταχεία έγχυση και εφάπαξ δόση 200 mgr αδρεναλίνη, ενώ δεν χορήγησε άμεσα, εντός των πρώτων 5 λεπτών, ως όφειλε, τις κατάλληλες βρογχοδιασταλτικές ουσίες, γεγονός που πυροδότησε αλυσιδωτή έκπτωση πολλαπλών οργάνων της 4χρονης, η οποία εξελίχθηκε σε οξύ πνευμονικό οίδημα και καρδιογενή καταπληξία.

Το παιδί το ίδιο βράδυ μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στη ΜΕΘ παίδων του ΠΑΓΝΗ, όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, “έσβησε” λίγες ώρες αργότερα, στις 29 Δεκεμβρίου.