«Κιβωτός του Κόσμου»: «Έφαγα πάρα πολύ ξύλο» – «Με είχαν 9 μήνες στην απομόνωση», καταγγέλλει πρώην τρόφιμος

«Κιβωτός του Κόσμου»: «Έφαγα πάρα πολύ ξύλο» – «Με είχαν 9 μήνες στην απομόνωση», καταγγέλλει πρώην τρόφιμος

Του άλλαξαν το όνομα και τον βάφτισαν ξανά Παΐσιο - «Με έβαλαν να δουλέψω, να μην ξαναπάω σχολείο», ανέφερε

Συνεχώς νέες ανατριχιαστικές περιπτώσεις για κακοποιήσεις παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» έρχονται στην επιφάνεια από πρώην τρόφιμους της ΜΚΟ. Συγκλονίζει η καταγγελία ενός ανθρώπου που τον βάφτισαν ξανά και του άλλαξαν το όνομα, ενώ αυτό είναι το λιγότερο μπροστά στους ξυλοδαρμούς που υπέστη, αλλά και την πολύμηνη τιμωρία του στην απομόνωση. Εκείνο που τον έχει πειράξει εξίσου είναι ότι τον σταμάτησαν από το σχολείο και δεν έχει πάρει το απολυτήριο του λυκείου.

«Γύρω στα 12 – 13 έτη μου, με βάφτισαν ξανά. Ενώ είχα ήδη όνομα μέχρι τότε, έλεγαν ‘σου έχουμε κρυμμένο όνομα, δε θα σου το πούμε’, μέχρι να με βαφτίσουν. Μπήκα στη δομή του Κολωνού το καλοκαίρι του 2013 μαζί με τις αδερφές μου. Θυμάμαι είχα χαρεί πολύ γιατί είχα δει πολλά παιδιά και κάποια τα ήξερα από έξω», είπε αρχικά στην εκπομπή «Live News» του Mega ο Παΐσιος.

Όπως λέει ο ίδιος, δεν μπήκε στην «Κιβωτό του Κόσμου» λόγω κακοποίησης αλλά επειδή οι γονείς του δεν μπορούσαν να του προσφέρουν τα προς το ζην.

«Έφυγα από τους γονείς μου για να βρω ένα καλύτερο αύριο, να έχω ρούχα, ένα πιάτο φαΐ, το ίδιο και οι αδερφές μου. Ήμουν ένα χρονικό διάστημα στην Αθήνα μέχρι που μου είπαν ότι θα πάω στα Γιάννενα».

Όπως περιγράφει ο ίδιος, ο καιρός που έμεινε εκεί, ήταν δραματικός. «Πήγα εκεί, ήμουν λίγο άτακτος, και αρχίζανε και μου την έμπαιναν πολύ. Έφαγα πάρα πολύ ξύλο, δεν ήταν σαν αυτές τις σφαλιάρες που ρίχνεις στα μικρά παιδάκια. Έφαγα και γροθίδια και κλοτσίδια. Αυτό λέγεται ‘συνέπεια’ εκεί. Με έβαλαν να δουλέψω, να μην ξαναπάω σχολείο. Ο Πασχάλης (σ.σ. παιδαγωγός και στενός συνεργάτης του πατέρα Αντώνιου) και η γυναίκα του ξέρουν τι μου έκαναν. Και άλλα δύο παιδιά ξέρουν που ήταν εκεί.

«Την εντολή δεν ξέρω αν την έδινε ο πάτερ, αλλά ήξερε ότι τις έτρωγα. Με κλείδωσαν σε ένα γραφείο και τις έτρωγα εκεί. Μια βδομάδα έγινε αυτό , μέχρι να με στείλουν στη Χίο».

«Ήμουν στην απομόνωση 9 μήνες»

«Είχα μπει σε απομόνωση, ήμουν 9 μήνες μέσα, έβγανα έξω μόνο 08.00 με 15.00 για να δουλέψω και με ξαναέκλειναν μέσα και όταν θυμόντουσαν μου έφερναν φαγητό. Ήταν ένα μικρό δωμάτιο με μια τουαλέτα. Παρακαλούσα να βγω, να πάω σχολείο, ήμουν 15 χρόνων.

Όπως λέει, ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος δεν τον άφησε να πάει σχολείο, λέγοντάς του μάλιστα ότι κάνει μόνο για… οικοδομή: «Με ρώτησε τι θέλω να γίνω και του είπα κομμωτής γιατί είναι εύκολο και τα βγάζω πέρα. Μου είπε ότι αυτό είναι για γυναίκες, ότι δεν είναι για το σώμα μου γιατί είμαι ογκώδης και μου είπε ότι είμαι για την οικοδομή. Μου είπε ‘ ο Θεός σου έδωσε αυτό το σώμα, για να κάνεις αυτό’. Δούλεψα στην ‘Κιβωτό’ στη Χίο για δέκα λεπτά του ευρώ την ώρα. (…) Όταν μάζεψα χρήματα, πήρα ένα κινητό για να επικοινωνώ με την οικογένειά μου. Μου έλεγχαν με ποιον μιλάω στο κινητό».

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του για την καταστροφή των δωρισμένων προς την Οργάνωση ρούχων. «Πετάγαμε και καίγαμε τα ρούχα που μας έφερνε ο κόσμος επειδή ήταν πολλά. Μπορούσε να τα φόραγε όλη η Ελλάδα τόσα ρούχα. Έχω κάψει πολλά, έγινε πολλές φορές αυτό. Θέλω να πω ότι έχω δει πολλά παιδιά που βγαίνουν και λένε ότι δεν ισχύουν αυτά. Αυτοί δεν καθόντουσαν όμως 24 ώρες μαζί με τον πατέρα, δεν έμεναν μέσα σε δομή. Το τι έχουν δει τα ματιά μου, δεν το έχουν δει αυτοί.

Το άσχημο εκεί μέσα είναι ότι παιδιά που θέλουν να χτίσουν στη ζωή τους κάτι αποθαρρύνονται. Ήθελε να τους κρατάει μέσα για να μην έχει παραπάνω έξοδα».

Ο Παΐσιος, που το 2017 χωρίστηκε από τις αδερφές του, κατήγγειλε ότι όσο ήταν στην «Κιβωτό του Κόσμου» δεν του επιτρεπόταν η επικοινωνία με τους γονείς του.

«Δε με άφηναν να μιλάω καθόλου με τον πατέρα μου. Μια φορά ήρθε στο πάρκο της δομής στον Κολωνό, με κοίταξε και δεν κατάλαβα ποιος ήταν, είχα ξεράσει το πρόσωπό του».

Παρακαλούμε περιμένετε ...