«Κιβωτός του Κόσμου»: Σοκάρουν νέες μαρτυρίες για συμπεριφορές και τιμωρίες στις δομές

«Κιβωτός του Κόσμου»: Σοκάρουν νέες μαρτυρίες για συμπεριφορές και τιμωρίες στις δομές

Πρώην φιλοξενούμενα παιδιά και γονείς παιδιών που πέρασαν ή είναι ακόμη τρόφιμοι της Οργάνωσης περιγράφουν με «μελανά χρώματα» τις ειδυλλιακές εικόνες που ήθελαν να περάσουν δημόσια οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ

Τα στόματα έχουν ανοίξει στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» και οι νέες μαρτυρίες για συμπεριφορές και τιμωρίες που υφίσταντο τα φιλοξενούμενα στις δομές παιδιά σοκάρουν.

Φίλος του 19χρονου που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου», περιέγραψε στην εκπομπή Live News την στιγμή που μπήκε στο δωμάτιο και είδε τον 19χρονο μαζί με στέλεχος της δομής. «Τον Ιούλιο του 2021, όταν ήρθε το παιδί με αυτό το στέλεχος πάνω στη Χίο που διέμενα και εγώ εκεί, τότε αρχίσαμε να συνομιλούμε συνήθως κάθε βράδυ ή στη δουλειά που ήμασταν μαζί τα λέγαμε. Εγώ τον έβλεπα παλιότερα στα social media με ακριβά ρούχα, ρολόγια, κινητά, λεφτά. Εγώ τον πείραζα πάντα σχολιάζοντας "έλα, τα πας μια χαρά, είσαι στην χλιδή". Εκείνος γελούσε και έλεγε "αδελφέ, δεν είναι έτσι όπως τα λες, θα δεις". Αυτά δε μου τα είπε στα social, μου τα είπε από κοντά. Μου λέει "ξέρεις ότι η μητέρα μου είναι πάρα πολύ χάλια, μέχρι και στην τουαλέτα που πηγαίνει, κυκλοφορεί με οξυγόνο, ξέρεις ότι μας έδωσε ένα σπίτι που μένει εκεί πέρα η μητέρα μου, ο αδελφός μου μπήκε και εκείνος μεγάλος και δουλεύει στην "Κιβωτό" κάτω στην αποθήκη των τροφίμων».

«(…)Λέει "αυτό το στέλεχος δεν είναι έτσι όπως τα ξέρεις και το φαντάζεσαι" και λέω "τι θες να πεις;". "Ε να, τι να σου πω" λέει. "Από τότε που πήγα στον Βόλο άρχισε σιγά-σιγά, παραγνωριστήκαμε δηλαδή, ξεκίνησε να με εκμεταλλεύεται". Λέω "με ποια έννοια;". Λέει ότι "ρε φίλε ερχόταν πιο κοντά μου, με πλησίαζε. Πηγαίναμε για θάλασσα, έβαζε έτσι καμιά δεκαριά το χέρι του από μέσα από το μαγιό μου. Μετά εγώ ξεκίνησα να πηγαίνω στο δωμάτιό του, να του βγάζω τα παπούτσια, τις κάλτσες, την άλλη μέρα να του τα ξαναβάζω. Να του κάνω μασάζ, τέτοια πράγματα. Έβγαζε τα ρούχα μου, με χάιδευε παντού. Με έβαζε να κοιμάμαι πάνω στο μπούτι του κοντά στο μόριό του».

»Όταν ήρθαν στη Χίο και εγώ ήμουν, μιλούσα με τον … συνέχεια. Αυτό το στέλεχος, μας έβλεπε ότι συνέχεια ήμασταν μαζί (…). Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ένα βράδυ τον έπιασε και του είπε ότι "ξέρεις κάτι με τον … κομμένη η παρέα, γιατί ζηλεύω". Και μετά ήρθε και μου το είπε και του λέω "τι λέει ρε φίλε". Για τους επόμενους μήνες δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε, γιατί μας το είχε κόψει, γιατί ζήλευε. Εμένα με είχε από το πρωί μέχρι το βράδυ στην κουζίνα, μετά την άλλη μέρα με έβαλε να ξυπνάω 6 η ώρα, να πηγαίνω στο βουνό, να σκάβω, να σπάμε πέτρες"».

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος: «Είμαι αυτόπτης μάρτυρας, έχω δει… το έχω δει με τα μάτια μου. Περίπου 12 – 13 Αυγούστου εκεί πέρα, εγώ πάντα κάθε βράδυ ήμουν στην κουζίνα, μου έδωσαν διαταγή ότι "ήρθε αυτό το στέλεχος, βάλε φαγητό στον δίσκο και πήγαινέ του τα". Λέω "πού να το πάω, δε θα έρθει στην τραπεζαρία;", και μου είπαν "όχι, στο δωμάτιό του". Το πήγα, έκλεισα και την κουζίνα, ήταν περίπου 23:00. Εγώ πήγα, δεν χτύπησα την πόρτα, μπήκα μέσα και αυτό που είδα μετά, δεν είχε προηγούμενο. Πήγα σε αυτό το στέλεχος και το παιδί, δηλαδή τον φίλο μου. Ο φίλος με λίγα λόγια είχε (…) αυτού του στελέχους».

«Μετά όμως αυτό κράτησε περίπου 3–4 δευτερόλεπτα. Εγώ κατάλαβα ότι με είδε, μετά έκλεισα. Κάθομαι απ’ έξω 3–4 λεπτά, συνειδητοποιώ τι είχε γίνει. Είχα κατακοκκινίσει. Μετά χτυπάω, λέει "ποιος;" λέω "το φαγητό", λέει "μισό λεπτό" και έρχεται, ανοίγει, του σερβίρω και είπα καληνύχτα. Βγαίνω, λέω "δεν είμαι τρελός, θα κάτσω να δω μέχρι τέλους". Να βγει ο φίλος μου, γιατί όταν μπήκα μέσα, τον είδα. Όταν μπήκα μέσα τη δεύτερη φορά, δεν τον είδα εκεί. Την πρώτη φορά τον είχα δει να κάνει αυτό το πράγμα. (…) Μετά πήγα και λέω "φίλε δεν ξέρω τι να πω, έχω τρελαθεί" και μου είπε "γιατί κάνεις έτσι", λέω "γιατί σε είδα μέσα στο δωμάτιο, εσύ δεν ήσουν;", λέει "όχι ρε, δεν ήμουν εγώ, ήμουν στην κουζίνα". Το πρωί ήρθε από μόνος του και μου είπε "στα έλεγα εγώ"».

Το κλουβί της τιμωρίας

Μία μητέρα πρώην φιλοξενούμενου παιδιού περιέγραψε στην εκπομπή Live News, τα όσα της εκμυστηρεύτηκε το ίδιο της το παιδί, ότι περνούσε. Όπως λέει, έβαζαν το παιδί της σε ένα δισερένιο κλουβί για τιμωρία. «Δυστυχώς έβαζαν το παιδί μου μέσα εκεί, μου είχε πει ότι "με έβαζαν εκεί μέσα χωρίς φαγητό, χωρίς νερό από το πρωί μέχρι το βράδυ, γιατί μου έλεγαν ότι η συμπεριφορά μου είναι για κλουβί. Και έκλαιγα" λέει, “και φώναζα και ούρλιαζα και παρ’ όλ’ αυτά" λέει, "δεν μου έδινε κανένας σημασία…" λες και είναι ζώο, δηλαδή. Είναι όχι απλά κακοποίηση… Θεωρώ ότι είναι βασανιστήρια. Δεν αξίζει κανένα παιδί να τα περνάει όλα αυτά» δηλώνει η μητέρα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας κοπέλας που ήταν και εκείνη φιλοξενούμενη στην «Κιβωτό», σκοπός ήταν να παρουσιάζεται μια ψεύτικη πραγματικότητα, ενώ η αλήθεια ήταν εφιαλτική. «Η 'Κιβωτός" δεν είναι ό,τι δείχνει. Άλλο δείχνουν μπροστά στις κάμερες και άλλο δείχνουν πίσω από τις κάμερες. Μπροστά στις κάμερες είμαστε όλοι μαζί, είμαστε σαν οικογένεια, να είμαστε ενωμένοι, να κάνουμε τα παιδιά να περνάνε καλά. Όταν φεύγουν οι κάμερες, υπάρχει μία σκληρότητα, μία βία, ένα bullying… Έχω ζήσει απομονώσεις, bullying, βία, χαστούκια από τον ίδιο τον πάτερ, απομόνωση μέσα στα δωμάτια» αποκαλύπτει πρώην φιλοξενούμενη.

Όπως περιέγραψε στην εκπομπή Live News, αναγκάστηκε να το σκάσει, για να γλιτώσει από την κακοποίηση. «Πολύ ταπείνωση, άσχημος τρόπος αντιμετώπισης, διακοπή του σχολείου. Εμένα με τραβούσε η παιδαγωγός από το μαλλί μου, για να με πάει στο δωμάτιό μου. Δεν επιτρεπόταν να βλέπουμε τους συγγενείς μας. Τιμωρίες, απομονώσεις στο δωμάτιο, να τρώω ξεχωριστά από τα παιδιά, να τρώω μέσα στο σιδερωτήριο για να σιδερώνω» περιγράφει η ίδια.

Ίδιες σκηνές και κακοποιητικές συμπεριφορές περιγράφει και ένα νεαρός που βρέθηκε στην «Κιβωτό» από τα 12 του χρόνια μαζί με τον αδελφό του. «Με πάνε σε ένα μέρος απομόνωσης, εκεί πέρα μας έβαζαν να πηγαίνουμε, να δουλεύουμε στο υπόγειο, πλέναμε ρούχα, όλη μέρα δουλειά, πηγαίναμε στο υπόγειο, ξεχωρίζαμε τρόφιμα. Σήκωσε χέρι άνθρωπος μέσα από την "Κιβωτό" στον αδελφό μου. Χαστούκι μέσα στα μούτρα. Επειδή ο αδελφός μου κούναγε μια τσάντα πέρα-δώθε. Και μετά, από τότε, τον ξαναχτύπησαν και πολύ πιο βαριά» αναφέρει ο πρώην τρόφιμος.

Εκλιπαρούσε για βοήθεια

Ένας πατέρας έχει ένα 9χρονο παιδί στην «Κιβωτό» και όπως λέει, κάθε φορά που το επισκέπτεται, το αγοράκι τον εκλιπαρεί να κάνει κάτι, για να φύγει από τη δομή. Το 9χρονο αγόρι περιγράφει στον πατέρα του άσχημες συνθήκες διαβίωσης και κακοποίησης των φιλοξενούμενων στη δομή. Το παιδί του σήμερα βρίσκεται στη δομή στην Καλαμάτα. Μεταφέρθηκε εκεί από τις εγκαταστάσεις στην Άνοιξη, όταν το παιδί άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα.

Οι καταγγελίες για κακοποίηση των παιδιών που πέρασαν ή παραμένουν στην «Κιβωτό», δεν έχουν πλέον τέλος. Αρκετοί είναι εκείνοι που μιλούν και περιγράφουν εικόνες εντελώς αντίθετες με αυτές που είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να βλέπουμε στη γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση.