Θεσσαλονίκη: «Κόβουν» τις σόμπες από τις καφετέριες για να κάνουν οικονομία – Πώς θα ζεσταίνονται οι πελάτες

Θεσσαλονίκη: «Κόβουν» τις σόμπες από τις καφετέριες για να κάνουν οικονομία  – Πώς θα ζεσταίνονται οι πελάτες

Επειδή η ακρίβεια λυγίζει τους επιχειρηματίες

Οι Θεσσαλονικείς που θα πηγαίνουν τον φετινό χειμώνα να φάνε ή να πιούν καφέ δεν θα ζεσταίνονται στο κατάστημα με σόμπες, αλλά με… κουβερτάκια. Οι τιμές της ενέργειας έχουν γονατίσει τους επιχειρηματίες που ψάχνουν λύσεις για τους πελάτες τους.

«Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση μάς έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Φέτος δεν θα δούμε εξωτερικές θερμάστρες, αλλά κουβέρτες. Είναι μία λύση που θα κυκλοφορήσει πάρα πολύ, το κουβερτάκι για να ζεσταίνονται τα πόδια των πελατών στις καφετέριες» ανέφερε στο ThessToday.gr ο γ.γ. Εστίασης Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Όπως επισήμανε οι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό και για πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου τίθεται ακόμη και θέμα επιβίωσης.

«Πλήρωνα 400-450€ τον μήνα, έφτασα τώρα να πληρώνω 1800-2000€ τον μήνα, αυτό σημαίνει τέσσερις με πέντε φορές επάνω, έχουμε το ρεύμα τρεις φορές επάνω. Το κουβερτάκι είναι η μόνη βιώσιμη λύση για να ζεσταθεί ο πελάτης. Όταν κάθεται ή θα το βάλει στα πόδια του, ή θα το βάλει στην πλάτη του» ανέφερε η Σαββούλα Αγαθαγγελίδου, ιδιοκτήτρια καφετέριας.

«Φέτος δεν υπάρχει ζήτηση για εξωτερική θερμάστρα ούτε για… δείγμα. Καταγράφουμε πτώση της τάξης 70% -μπορεί και παραπάνω- ενώ πέρυσι δεν προλαβαίναμε τις παραγγελίες. Έχουμε συνειδητοποιήσει από νωρίς ότι οι επαγγελματίες στην εστίαση δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους», ανέφερε ο Αλέξανδρος Βοσνάκης, ο οποίος εμπορεύεται και διανέμει φιάλες και συσκευές υγραερίου σε όλη την Ελλάδα. Όπως λέει η ενοικίαση για μία εξωτερική θερμάστρα πέρυσι κόστιζε 160 ευρώ για όλη τη χειμερινή σεζόν, ενώ φέτος αυξήθηκε στα 230 ευρώ. Το 2021 ο ίδιος εμπορεύτηκε 150 εξωτερικές θερμάστρες, ενώ φέτος ο αριθμός δεν ξεπερνάει τις 30.