Βασίλης Παπαθεοδώρου – παιδική πορνογραφία: Πώς οδηγήθηκαν οι αρχές στη σύλληψη του γνωστού συγγραφέα – «Πέντε μήνες ήταν υπό παρακολούθηση»

Βασίλης Παπαθεοδώρου – παιδική πορνογραφία: Πώς οδηγήθηκαν οι αρχές στη σύλληψη του γνωστού συγγραφέα – «Πέντε μήνες ήταν υπό παρακολούθηση»

Οι εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε συνεργασία μαζί του

Από τις 18 Οκτωβρίου βρίσκεται στις φυλακές ο Βασίλης Παπαθεοδώρου και αντιμετωπίζει βαριά δίωξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του 100 βίντεο με αγόρια και κορίτσια από 10 έως 12 ετών.

Ο ίδιος ο συγγραφέας παιδικών και εφηβικών και νεανικών βιβλίων ισχυρίζεται, μέσω του δικηγόρου του, ότι το συγκεκριμένο υλικό το είχε προκειμένου να τον βοηθήσει στη συγγραφή του νέου του βιβλίου.

«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία. Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και –πάνω από όλα– των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Η σύλληψη στις 18 Οκτωβρίου και η προφυλάκιση στις 26 Οκτωβρίου, ο λόγος που δεν υπήρξε ανακοίνωση είναι γιατί συνεχίστηκε η ερευνά από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συσχετισμό με άλλες υποθέσεις της Δίωξης».

Και διευκρίνισε ότι, «από την έρευνα που έκαναν τα στελέχη της Δίωξης επί πέντε μήνες, προέκυψε ότι, φαίνεται να μην σχετίζεται με άλλες υποθέσεις, η συγκεκριμένη υπόθεση».

Ερωτηθείσα γιατί δεν δημοσιεύονται τα στοιχεία και οι φωτογραφίες του, είπε ότι, «δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή για δημοσιοποίηση», εξηγώντας ότι, «δεν είναι όλες οι υποθέσεις ίδιες. Είχε υλικό στην κατοχή του, δεν κατηγορείται για κακοποίηση ο ίδιος. Είχε αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και αποθήκευε το υλικό αυτό».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση, αναφέροντας: «Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας – κακουργηματικού χαρακτήρα – σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση».

Τι είπε ο δικηγόρος του

Για την υπόθεση τοποθετήθηκε ο δικηγόρος του Παπαθεοδώρου, Σταύρος Γεωργόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει καταγγελία ενάντια στον εντολέα του. Παράλληλα επανέλαβε τους ισχυρισμούς του πελάτη του, ότι «ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» προκειμένου να γράψει για περιπτώσεις κακοποίησης και βιασμών παιδιών.

Ο δικηγόρος είπε ότι ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε τέτοιες υποθέσεις και οι ποινές πολύ αυστηρές.

«Για τον κ. Παπαθεοδώρου δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη, ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί» είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως ο πελάτης του «εξέφρασε την απέχθεια και την αποστροφή του στο συγκεκριμένο υλικό».

Αναφορικά με την κατοχή του πορνογραφικού υλικού, ο συνήγορος του συγγραφέα υποστήριξε πως ο Βασίλης Παπαθεοδώρου «ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» από περιπτώσεις κακοποίησης και βιασμών παιδιών, προκειμένου να μπορέσει να γράψει κάτι με καταγγελτικό ύφος.

«Η θεματολογία του αφορούσε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας, όπως ξενοφοβία, ρατσισμό, σχολικό εκφοβισμό. Με σκοπό να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης, ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» ισχυρίστηκε.

Τέλος ο κ. Γεωργόπουλος είπε ότι «κρατήσαμε το θέμα στα παλαιά, τα θεσμικά, για να κριθεί η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες». «Τι προέκυψε ξαφνικά και δημοσιοποιήθηκε το θέμα;» αναρωτήθηκε.