Πτώση βράχου σε ξενοδοχείο στην Ιεράπετρα: Τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία

Πτώση βράχου σε ξενοδοχείο στην Ιεράπετρα: Τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία

Εξιτήριο θα πάρει σήμερα ο 10χρονος

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Ιεράπετρας από τον άδικο θάνατο μιας 45χρονης, όταν βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε πάνω σε τουριστικό κατάλυμα. Από θαύμα σώθηκαν ο 50χρονος σύζυγος της και ο 10χρονος γιος της, οι οποίοι βρίσκονταν σε διπλανό δωμάτιο.

Το μικρό παιδί τραυματίστηκε στα κάτω άκρα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο απ’ όπου αναμένεται να πάρει εξιτήριο σήμερα μετά από μια σειρά από εξετάσεις. Το παιδί έχει υποστεί κάταγμα στο αριστερό πόδι και του έγιναν και ράμματα στο πρόσωπο αναφέρει το cretapost.

Ο πατέρας, σε κατάσταση σοκ λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, με αίματα στην μπλούζα του, πήγε ξανά στα ερείπια, βρήκε την κατεστραμμένη τους βαλίτσα, έβαλε όσα πράγματα βρήκε και μεταφέρθηκε σε άλλο ξενοδοχείο.

Το χρονικό της τραγωδίας και η τραγική ειρωνεία

Όλα συνέβησαν τα ξημερώματα της Κυριακής (30/10) στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς, όταν ένας τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε πάνω στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονταν στο σημείο, ισοπεδώνοντας τα δύο ακριανά.

Το ένα δωμάτιο ήταν άδειο ωστόσο στο δεύτερο διέμενε μία οικογένεια από τη Σλοβενία που απολάμβανε τις διακοπές της. Και τα δύο δωμάτια μετατράπηκαν σε ερείπια καθώς ταβάνι και τοίχοι καταστράφηκαν ολοσχερώς. Δυστυχώς, κάτω από τα ερείπια εγκλωβίστηκε η 45χρονη αλλά και ο 10χρονος γιος της. Ο 50χρονος σύζυγός της κατάφερε και απεγκλωβίστηκε με αποτέλεσμα να ειδοποιήσει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 ενώ ξεκίνησε να ψάχνει στα ερείπια την οικογένειά του.

Στο έσπευσαν 25 οχήματα με 50 πυροσβέστες, κλιμάκιο της 3ης ΕΜΑΚ, εθελοντές της ΕΔΙΚ Ιεράπετρας και του Ερυθρού Σταυρού, άνθρωποι από την Πολιτική Προστασία και τον δήμο Ιεράπετρας και ξεκίνησαν μία μεγάλη προσπάθεια εντοπισμού και διάσωσης της 45χρονης γυναίκας και του 10χρονου παιδιού.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η οικογένεια από τη Σλοβενία θα αναχωρούσε το πρωί της Κυριακής για την πατρίδα τους. Για λίγες όμως ώρες δεν πρόλαβε.

Καθηγήτρια Γεωλογίας: Μια σειρά από αίτια οδήγησαν στην τραγική κατάληξη

Η καθηγήτρια Γεωλογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Νίκη Ευελπίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για το περιστατικό στην Ιεράπετρα ρωτήθηκε αν τα έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν πριν από δυο εβδομάδες συνέτειναν στην αστάθεια του εδάφους, και είπε: «Σίγουρα έπαιξαν κι αυτά τον ρόλο τους ωστόσο υπήρχε μια σειρά από αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάληξη».

«Η μορφολογία της ίδιας της περιοχής που έχει έντονο ανάγλυφο και είναι τεκτονικά ενεργή δημιουργώντας αστάθεια στα πρανή και τα βράχια, το είδος των πετρωμάτων που είναι τρωτό στη διάβρωση όχι μόνο εξαιτίας της συγκεκριμένης καταιγίδας αλλα γενικότερα καθώς και ο συνδυασμός των πετρωμάτων που κάποια είναι διαπερατά από το νερό σαν σουρωτήρι και άλλα απλά απορροφούν το νερό, τόσο πολύ που στη συνέχεια αρχίζουν να ρέουν, δημιούργησαν έναν φονικό συνδυασμό. Και ήρθαν και οι έντονες βροχοπτώσεις που ήταν το κερασάκι στην τούρτα» είπε.

Η κ. Ευελπίδου είπε ότι υπάρχει κίνδυνος και για άλλες περιοχές της Ελλάδας «καθώς» όπως εξήγησε «η χώρα μας έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που προανέφερα» και σημείωσε ότι «τα συνεργεία των γεωλόγων να μην πηγαίνουν αφότου γίνει το κακό. Έχουμε άξιους γεωλόγους στη χώρα μας, να τους στέλνουμε πιο πριν για να προλαβαίνουμε τα χειρότερα».