Γιατί η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση οδηγεί στην ίαση του καρκίνου του μαστού

Γιατί η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση οδηγεί στην ίαση του καρκίνου του μαστού

Το μήνυμα δράσης του Τμήματος Μαστού του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη

Στέλνοντας το δικό του ηχηρό μήνυμα ότι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση οδηγεί στην ίαση του καρκίνου του μαστού, το εξειδικευμένο προσωπικό του Τμήματος Μαστού του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» από σήμερα και μέχρι στις 21 Οκτωβρίου ενημερώνει το κοινό σε ειδικό σταντ, στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου για τους παράγοντες κινδύνου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του τακτικού ελέγχου και της αυτοεξέτασης. Η δράση αυτή διοργανώνεται με αφορμή τον Οκτώβριο, μήνα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

«Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, είναι σημαντικό για τη γυναίκα να ξεκινήσει τις προληπτικές εξετάσεις ήδη από την ηλικία των 35 ετών. Ύποπτα συμπτώματα μπορούν να θεωρηθούν η αλλαγή στην υφή και την όψη της θηλής, ο πόνος στην περιοχή του θώρακα, ο πόνος κατά τις κινήσεις των χεριών και γενικότερα οι αλλαγές στο δέρμα του μαστού. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες, αν και σπανιότερα» αναφέρει, η υπεύθυνη του Τμήματος Μαστού Τριάδα Μαλκότση.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος, Χρήστος Παπαβασιλείου ,επισημαίνει ότι το σημαντικότερο όπλο είναι η πρόληψη και τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση έχουν κακή πρόγνωση. Παράλληλα σημειώνει ότι υπάρχουν πλέον αρκετά εργαλεία για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, καθώς και για την αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στο πλαίσιο του κοινωνικού και ιατρικού του έργου, το Τμήμα Μαστού, από το 2009, υλοποιεί πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού, σε συνεργασία με συλλόγους γυναικών από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Την εκδήλωση στηρίζει ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου "Η Αντηρίδα".