Αυτό είναι το αρχαιότερο ολοκληρωμένο τραγούδι του κόσμου

Αυτό είναι το αρχαιότερο ολοκληρωμένο τραγούδι του κόσμου

Ο Σείκιλος ήταν ο συνθέτης γύρω στο 200 π.Χ.

Το αρχαιότερο ολοκληρωμένο τραγούδι του κόσμου είναι το «Ο επιτάφιος του Σεικίλου». Ο Σείκιλος έγραψε το τραγούδι του γύρω στο 200 π.Χ. Δεν είναι η παλαιότερη μελωδία του κόσμου, αλλά είναι το παλαιότερο ολοκληρωμένο τραγούδι. Έχει γραφεί στην κοινή ελληνική.

Το παλαιότερο τραγούδι έχει ηλικία 3.400 χρόνων. Χρονολογείται περίπου στο 1400 π.Χ. Βρέθηκε στη σημερινή Συρία, στην πόλη Ουγκαρίτ (σημερινή Ρας Σάμρα). Είναι γραμμένο στην αρχαία γλώσσα των Χούριαν. Η Ρας Σάμρα βρίσκεται στα παράλια της Μεσογείου, στις ακτές της Συρίας.

Αποτελεί σημαντικό εύρημα καθώς μας δείχνει πως η μουσική κλίμακα κι η αρμονία είναι πολύ παλαιότερη απ΄όσο νομίζαμε.

Το τραγούδι του Σεικίλου

Ο Σείκιλος έγραψε το τραγούδι του σε μια πέτρα, κυλινδρική, ύψους 40 εκατοστών. Στην κορυφή γράφει τον συνθέτη, σε ένα επίγραμμα 12 λέξεων και τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε.

Επίγραμμα:

«Εγώ η πέτρα, είμαι μια εικόνα. Με έβαλε εδώ ο Σείκιλος, ως διαχρονικό σήμα αθάνατης μνήμης.»

Παρακάτω υπάρχουν οι στίχοι του τραγουδιού:

«Όσο ζεις λάμπε, καθόλου μη λυπάσαι. Για λίγο διαρκεί η ζωή. Ο Χρόνος απαιτεί την πληρωμή του.»

Η στήλη βρέθηκε το 1873 στην πόλη Αϊδίνιο στη Μικρά Ασία. Χάθηκε στη μικρασιατική καταστροφή. Αλλά μετά βρέθηκε στην αυλή μιας τουρκικής οικογένειας. Η νοικοκυρά είχε κόψει τη βάση για ανθοδοχείο. Φιλοξενείται τώρα στην Δανία, στην πόλη της Κοπεγχάγης, στο Εθνικό Μουσείο.

 

2
σχόλια
  1. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

    (Οποιαν πετρα και να σηκωσεισ και ) ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΑΣ, Ε Λ Λ Α Σ !!! Τρλος.

  2. avatar Λέρος

    Οι Μογγόλοτουρκοι είναι κανίβαλοι, άξεστοι, βάρβαροι. Για αυτό και καταστρέψανε και όλα τα αρχαία που βρήκαν. Τα αγάλματα της Περγάμου τα καιγανε στους φούρνους για να τα κάνουν ασβέστη. Και ευτυχώς που οι Γερμανοί αρχαιολόγοι τα αγόρασαν τότε. Τα έχουν στο Βερολίνο στο Μουσείο της Περγάμου. Άμα τα βλέπεις σε πιάνει ανατρχιλα από την ομορφιά τους. Και ποιος ξέρει μπορεί κάποια μέρα να έρθουν και στην Ελλάδα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...