Τι είναι το Relationship jet lag και πώς θα το αναγνωρίσεις

Τι είναι το Relationship jet lag και πώς θα το αναγνωρίσεις

Μαθήματα διαχείρισης συναισθημάτων

Για πολλούς δεν είναι εύκολο να προχωρούν από την μια σχέση στην άλλη. Τελευταία παρατηρούμε όλο και περισσότερο τον όρο «relationship jet lag» και φαίνεται να αφορά πολλά περισσότερα ζευγάρια απ' όσα νομίζαμε.

Στην ουσία πρόκειται για μια έννοια που περιγράφει μια συναισθηματική κατάσταση. Η κατάσταση αυτή του relationship jet lag, συμβαίνει όταν το άτομο νιώθει πως είναι εκτός συγχρονισμού με την τρέχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Δηλαδή, για παράδειγμα ας πούμε ότι μόλις χώρισες, αλλά ακόμη ζεις και νιώθεις λες και η σχέση αυτή δεν έχει τελειώσει. Ζεις ακόμη στο παρελθόν, σκέφτεσαι το παρελθόν και σου λείπουν τα συναισθήματα του παρελθόντος, ενώ κάτι έχει τελειώσει και οφείλεις να προχωρήσεις.

Παραδείγματα

Δεν ήθελες να τελειώσει αυτή η σχέση και έχεις μείνει προσκολλημένη/ος στο παρελθόν, χωρίς να έχεις αποδεχτεί το τέλος. Αυτό θα μπορούσε να ήταν μια πολύ καλή περιγραφή για το relationship jet lag. Είτε, ας πούμε, πως ο/η σύντροφος σου θέλει να χωρίσετε, αλλά εσύ νιώθεις ακόμη τόσο ερωτευμένη/ος, όσο ήσουν στις αρχές της σχέσης σου. Και δεν υπάρχει καμία συνοχή στα θέλω σας και στο πώς νιώθετε. 

Ουσιαστικά, είναι η απουσία συγχρονισμού με το που βρίσκεσαι στην σχέση σου και που θα ήθελες να ήσουν.

Μέσα στα παραδείγματα θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και το γεγονός πως έχεις μπει σε μια νέα σχέση και σκέφτεσαι ακόμη την παλιά σου σχέση, είτε να θες να δώσεις ένα τέλος στην τωρινή σου σχέση, να μην το έχεις κάνει και να συμπεριφέρεσαι λες και έχεις χωρίσει.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί πρόβλημα, όχι μόνο γιατί σε επηρεάζει συναισθηματικά, αλλά και επειδή δεν σε αφήνει να προχωρήσεις πραγματικά στη ζωή σου και να αλλάξεις κεφάλαιο, κάτι που χρειάζεται αποφασιστικότητα και είναι αναγκαίο για την εξέλιξή σου. 

Συναισθήματα όπως αυτά που φέρνουμε σαν παράδειγμα παραπάνω, είναι συνήθως ένα πολύ καλό δείγμα πως κάτι πρέπει να αλλάξεις στην προσωπική σου ζωή, ή έστω να την πάρεις στα σοβαρά και να δεις αν αξίζει να προσπαθήσεις να επιλύσεις μια κατάσταση που σε φέρνει σε αποσυντονισμό, ή χρειάζεται να την αφήσεις πίσω σου και να αποφασίσεις να βρεις τι είναι αυτό, το οποίο θα σε γεμίζει πραγματικά.

Εφόσον η κατάσταση αφορά την σχέση σου, μπορείς να κάνεις μια ανοιχτή συζήτηση μαζί του/της και να περιγράψεις όλα όσα νιώθεις. Στη συνέχεια αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αφοσιωθείς στον εαυτό σου, να κάνεις περισσότερα πράγματα, τα οποία αγαπάς.

Μόνο όταν νιώσεις πραγματικά ολοκληρωμένος/η με τον εαυτό σου και με τα θέλω σου, θα είσαι σε θέση να δημιουργήσεις και να συνεχίζεις σχέσεις, όταν πραγματικά τις θες και όχι από ανασφάλεια ή εξάρτηση.

Η λύση βρίσκεται πάντοτε μέσα σου, αρκεί να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες για να την βρεις.