Προσωπικός γιατρός – Θεμιστοκλέους: Πότε ο πολίτης θα πληρώνει πρόστιμο

Προσωπικός γιατρός – Θεμιστοκλέους: Πότε ο πολίτης θα πληρώνει πρόστιμο

«Δεν είναι υποχρεωτικό να αλλάξουν γιατρό οι ασθενείς»

Διευκρινίσεις για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Αλλάζουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα στην χώρα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη. Δεν είναι μόνο για διάγνωση και θεραπεία ο «Προσωπικός Γιατρός» μπορεί να μας συμβουλεύσει για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για μια σειρά από πράγματα και για πρόληψη. Αυτά θα γίνουν σταδιακά, δεν γίνονται όλα μαζί. Σιγά – σιγά θα προχωρά η μεταρρύθμιση».

«Θα δείτε στις 20 Σεπτεμβρίου που θα “ανέβουν” τα ραντεβού, θα υπάρχουν χιλιάδες ελεύθερα ραντεβού, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Οκτωβρίου. Υπάρχει ιδιαιτερότητα στα νησιά που έτσι κι αλλιώς εκεί δεν έχουν γιατρούς, υπάρχει και η Αττική, που υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί σε όλη την χώρα, στην Αττική έχουν μπει 500.000. Θα μπουν και άλλες ειδικότητες γιατρών», συμπλήρωσε στον ΑΝΤ1.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρχουν ποινές μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα. Όμως, όσο υπάρχουν κενές θέσεις ασθενών και δεν εγγράφονται οι πολίτες, οι ποινές θα παραμένουν». Στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή γιατρών στο πρόγραμμα, απάντησε «αυξήσαμε πολύ τις αποδοχές των γιατρών. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, θα δούμε και τι άλλο χρειάζεται. Θα μπουν και άλλες ειδικότητες».

«Δεν διαταράσσουμε τις υπάρχουσες σχέσεις ασθενούς με γιατρό, δεν αλλάζουμε τις σχέσεις που έχουν τώρα. Δίνουμε μια εξτρά παροχή. Δεν είναι υποχρεωτικό να αλλάξουν γιατρό οι ασθενείς».