Κώστας Καζάκος: Πανελλήνια συγκίνηση για τον θάνατο του κορυφαίου καλλιτέχνη – Τι αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Κώστας Καζάκος: Πανελλήνια συγκίνηση για τον θάνατο του κορυφαίου καλλιτέχνη – Τι αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου

«Βροχή» τα συλλυπητήρια μηνύματα για τον ηθοποιό που έχει «γράψει» ιστορία

Πανελλήνια είναι η συγκίνηση για τον θάνατο του Κώστα Καζάκου. Ο δημοφιλής ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σήμερα του απόγευμα, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 87 ετών. Τα συλλυπητήρια μηνύματα είναι σαν βροχή για τον μεγάλο καλλιτέχνη, ο οποίος φυσικά ήταν και άκρως πολιτικοποιημένος με δράση στο ΚΚΕ. Αυτό φυσικά δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναγνώρισε την αξία του και εξέφρασε τη λύπη του.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανακοίνωση του νοοκομείου Ευαγγελισμός, όπου ο Κώστας Καζάκος άφησε την τελευταία πνοή του.

«Ο Κωνσταντίνος Καζάκος εισήχθη στο Γ.Ν.Α « Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ» στις 26-7-2022 με αναπνευστικά προβλήματα.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαίως, όπου και σήμερα Τρίτη 13-9-2022 απεβίωσε λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Τα θερμά συλλυπητήρια μας στους οικείους του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση  της Διοίκησης του Ευαγγελισμού.

Τσίπρας: «Η χώρα και ο πολιτισμός έχασαν έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, έναν ακούραστο αγωνιστή»

«Η χώρα και ο κόσμος του πολιτισμού έχασαν σήμερα έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, έναν ακούραστο αγωνιστή», αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον θάνατο του Κώστα Καζάκου, ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Ο Κώστας Καζάκος ανέβασε την τέχνη στο πεζοδρόμιο του αγώνα και έδεσε το θέατρο με τις αγωνίες του λαού μας. Δοκίμασε από παιδί τις διώξεις του μετεμφυλιακού κράτους και αντιστάθηκε στη Χούντα με την τέχνη και τον λόγο του. Κόσμησε με την παρουσία του όχι μόνο το θέατρο αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους».

Συλλυπητήρια από το υπουργείο Πολιτισμού

Μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του Κώστα Καζάκου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Κώστας Καζάκος υπήρξε σπουδαίος ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος, απόλυτα αφοσιωμένος στη θεατρική τέχνη. Από την αρχή της σταδιοδρομίας του, τη δεκαετία του ’50, ξεχώρισε, με τη χαρακτηριστική του αυστηρή και δυναμική προσωπικότητα και την άνεση του πρωταγωνιστή. Στοιχεία που έκαναν τον Κάρολο Κουν να τον επιλέξει και να του δώσει στέρεες βάσεις, δίνοντάς του σημαντικούς ρόλους σε σπουδαίες παραστάσεις του Θέατρου Τέχνης. Συνέχισε την πορεία του σε μεγάλους θιάσους ερμηνεύοντας σπουδαίους ρόλους με εμβληματικό χαρακτήρα. Θα τον θυμόμαστε στον «Θάνατο του εμποράκου», την «Όπερα της πεντάρας», την «Αντιγόνη», τον «Βασιλιά Λιρ», τον «Προμηθέα Δεσμώτη», το «Περιμένοντας τον Γκοντό». Μαζί με την Τζένη Καρέζη, υπήρξαν από τα κορυφαία ζευγάρια του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, πρωταγωνιστώντας σε μερικές από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες και σε παραστάσεις που έχουν μείνει στην ιστορία της ελληνικής θεατρικής σκηνής, όπως το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», το «Διαμάντια και Μπλουζ». Με την θεατρική του κληρονομιά, αλλά και με την έντονη και διαρκή πολιτική δράση του, ως μέλος του Κοινοβουλίου και ως ενεργός πολίτης, ο Κώστας Καζάκος αφήνει πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε έναν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς που με τη παρουσία του σφράγισε το ελληνικό θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πολυβραβευμένος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με πλήθος άλλων διακρίσεων, και πάντοτε ενεργός στα θεατρικά δρώμενα τόσο ως θιασάρχης, όσο και μέσα από το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και την Πανελλήνια Ένωση Ελεύθερου Θεάτρου. Αποχαιρετούμε επίσης έναν αγωνιστή της δημοκρατίας που τίμησε τα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχασε ποτέ το ενδιαφέρον του για τα δημόσια πράγματα

Για την πολύπλευρη δράση του αναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κώστας Καζάκος υπήρξε ένας ηθοποιός και σκηνοθέτης που συνδύαζε με δυναμισμό την καλλιτεχνική με την πολιτική δραστηριότητα.

Από την παράσταση «Η μικρή μας πόλης» μέχρι τον Μπέκετ και τους αρχαίους Έλληνες τραγικούς, προσδιόριζε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο τα μεγάλα θεατρικά κείμενα, αφήνοντας εποχή με τις ερμηνείες του.

Στο «Μεγάλο μας τσίρκο» εν μέσω δικτατορίας, σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, έχοντας στο πλευρό του την Τζένη Καρέζη, πραγματοποίησε μια πράξη αντίστασης στο ελληνικό θέατρο με συγκλονιστική απήχηση. Η έμπνευσή του για την υλοποίηση αυτής της παράστασης αποδείχθηκε τομή στην ιστορία του πολιτικού θεάτρου της Ελλάδας.

Άνθρωπος πληθωρικός και ευθύς δεν έχασε ποτέ το ενδιαφέρον του για τα δημόσια πράγματα, καταφέρνοντας να αποτελεί μια φωνή που απηχούσε πάντα το ευρύτερο λαϊκό αίσθημα.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους φίλους του».​

Μάντζος: , Ξεχωριστή προσωπικότητα

Με ανάρτησή του στο facebook, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, επισήμανε την καλλιτεχνική και πολίτική δράση του Κώστα Καζάκου, γράφοντας τα εξής:

«Ο Κώστας Καζάκος υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα της καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής της χώρας μας.

Μέσα από τη μακρά διαδρομή του, τους εμβληματικούς ρόλους που ενσάρκωσε και τις παραστάσεις που σκηνοθέτησε, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο θέατρο και στην υποκριτική τέχνη.

Συνεπής αγωνιστής και εκφραστής των ιδεών της αριστεράς και εκλεγμένος βουλευτής, συμμετείχε ενεργά στη δημόσια ζωή του τόπου, με ελεύθερη και διακριτή πολιτική σκέψη και συνείδηση.

Απευθύνουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους του».