Τραγωδία με 4χρονη πρόσφυγα στην Κρήτη: Στη φυλακή οι 7 διακινητές μεταναστών

Τραγωδία με 4χρονη πρόσφυγα στην Κρήτη: Στη φυλακή οι 7 διακινητές μεταναστών

Στην Αθήνα μεταφέρονται οι πρόσφυγες που σώθηκαν

Με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι 7 αλλοδαποί που κατηγορούνται για τη διακίνηση μεταναστών οι οποίοι εντοπίστηκαν στα ανοιχτά της Κρήτης, την περασμένη Τρίτη και μάλιστα υπήρχε η τραγική κατάληξη με το θάνατο μιας 4χρονηςς από αφυδάτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, και οι επτά κατηγορούμενοι οδηγούνται στη φυλακή μετά και την ολοκλήρωση της απολογίας τους στον Ανακριτή Ηρακλείου.

Και οι επτά φέρουν βαρύτατες διώξεις για:

  • Παράνομη μεταφορά μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους που ενήργησαν από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος κατά συρροή.
  • Διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία προέκυψε θάνατος κατά συρροή.
  • Διακοπή της κύησης χωρίς την συναίνεση της εγκύου κατά συναυτουργία δια παραλείψεως
  • Σύσταση συμμορίας

Τα τρία παιδιά των διακινητών σε επιμελητή ανηλίκων

Σε ειδικό επιμελητή ανατέθηκε η επιμέλεια των τριών παιδιών των φερόμενων διακινητών των μεταναστών, που εντοπίστηκαν σε πλοιάριο νότια της Κρήτης και μεταφέρθηκαν στους Καλούς Λιμένες.

Αυτό αποφασίστηκε μετά την απολογία τους στον Ανακριτή.

Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας μαζί με τον Ανακριτή άφησαν ελεύθερους τον 17χρονο Σύρο και τους δύο Λιβανέζους 16 και 17 ετών οι οποίοι προσωρινά θα φιλοξενηθούν σε κάποια δομή.

Μεταφέρονται στην Αθήνα οι υπόλοιποι πρόσφυγες

Όλα τα υπόλοιπα άτομα τα οποία διασώθηκαν από την μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στους Καλούς Λιμένες, το βράδυ της Τρίτης 6/9 αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα ακτοπλοϊκώς με προορισμό την Αθήνα.

«Όλοι κρίθηκαν ως πρόσφυγες, όχι ως μετανάστες, συνεπώς δικαιούνται όλοι να υποβάλλουν αίτηση ασύλου στη χώρας μας, δικαίωμα, που από όσο γνωρίζω, θα το ασκήσουν» δήλωσε εμφατικά στο cretapost o Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιάννης Νικολιδάκης.

Οι πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα το απόγευμα με λεωφορεία της Αστυνομίας στο λιμάνι του Ηρακλείου προκειμένου να ταξιδέψουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Εκεί αναμένεται πλέον να συνεχιστούν οι διαδικασίες την απόδοση ασύλου αφού «ως πρόσφυγες πήραν πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα και επικοινώνησαν με τις οικογένειες τους στη Συρία και στο Λίβανο από όπου κατάγονται» αναφέρει ο κ. Νικολιδάκης.

Σημειώνεται ότι η τοπική κοινωνία και ο δήμος Φαιστού όλες αυτές τις μέρες άνοιξε μια μεγάλη αγκαλιά για τους πρόσφυγες ενώ σήμερα τους εφοδίασε με μπουκάλια νερό και κρουασάν για το ταξίδι τους αφού έλαβαν το μεσημεριανό τους γεύμα.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Φερθήκαμε παραπάνω από ανθρώπινα. Εύχομαι να έχουν καλή τύχη όπου κι αν πάνε στη συνέχεια» καταλήγει ο κ. Γιάννης Νικολιδάκης.