Πάτρα: Καταγγέλλει καθυστερήσεις ιατρών που οδήγησαν στον θάνατο του 20 μηνών παιδιού του

Πάτρα: Καταγγέλλει καθυστερήσεις ιατρών που οδήγησαν στον θάνατο του 20 μηνών παιδιού του

Το κοριτσάκι που νοσούσε με κορονοϊό διακομίσθηκε στο Καραμαδάνειο και από εκεί στο νοσοκομείο του Ρίου, αλλά ήταν ήδη αργά

Απαντήσεις για τον θάνατο του μόλις 20 μηνών κοριτσιού του που μπήκε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο της Πάτρας με πυρετό και κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες εγκεφαλικά νεκρό στην εντατική του Ρίου, αναζητά ο πατέρας του.

Όπως λέει μιλώντας στην εκπομπή Live News «εγκεφαλικά νεκρό έφτασε στο νοσοκομείο του Ρίου. Η καθυστέρηση όλη μπορεί να είναι το λάθος, που οδήγησε το παιδί μας στον θάνατο». Εξιστορώντας το πώς εξελίχθηκαν τα δυσάρεστα περιστατικά, είπε ότι «Κυριακή είχα νοσήσει εγώ (σ.σ. κορονοϊό), έφυγα από το σπίτι για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Τελικά δεν τα γλιτώσαμε, γιατί το παιδάκι κόλλησε και το μάθαμε Τετάρτη απόγευμα στις 31 Αυγούστου. Την Πέμπτη μέχρι τη 1:00 το μεσημέρι το παιδάκι έπαιζε, έκανε, έρανε. Δεν είχαμε πρόβλημα κανένα. Το παιδάκι μας μελανιάζει κατά τις 1:45. Το είδαμε, μελάνιασε το παιδί για 4-5 δευτερόλεπτα».

Επί τόπου οδηγείται στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο, όπου φθάνοντας το παιδί έχει συνέλθει, αλλά κάνει εισαγωγή στην κλινική covid του νοσοκομείου. «Υπήρχε μια, πώς να το πω, καθυστέρηση σε όλα. Μηχανήματα που δεν δουλεύανε, αναισθησιολόγος που δεν υπήρχε καν. Ο αναισθησιολόγος αρνήθηκε να κάνει τη δουλειά του. Περνούσαν οι ώρες άσκοπα, αφού να φανταστείτε 7:00 το απόγευμα μας είπαν, ότι το παιδί έχει μυδρίαση. Είδαν το ματάκι του και μας είπαν για μυδρίαση».

Ιατρικές πηγές πάντως που επικαλέστηκε η εκπομπή, διαψεύδουν ότι υπήρξε μυδρίαση περί τις 7:00 το απόγευμα, καθώς μέχρι τις 8:30 η κλινική εικόνα του παιδιού ήταν καλή. «Το παιδί μπήκε στην κλινική covid περί τις 4:00-4:30. Το παιδί το βλέπαμε, το παρακολουθούσαμε στο monitor. Είχε υψηλό πυρετό. Δεν υπήρξε μυδρίαση στις 7:00 το απόγευμα. Οκτώμιση, 9 παρά ξεκινούν τα γεγονότα, όταν μπροστά στη γιατρό παρουσιάζει επεισόδιο κυάνωσης. Δεν ήταν το παιδί μόνο του στο δωμάτιο, ήταν και οι γιατροί μέσα. Στις 8:55 καλέσαμε τον αναισθησιολόγο, ο οποίος ήταν στο σπίτι του και ξεκίνησε να έρχεται», αναφέρουν ιατρικές πηγές.

Δεν υπήρχε αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο

Συγκλονίζει η περιγραφή του πατέρα για εκείνες τις δραματικές ώρες, καταγγέλλοντας πως ο αναισθησιολόγος όχι μόνο καθυστέρησε να διασωληνώσει το παιδί του, αλλά αρνιόταν κιόλας να το κάνει. «Ο αναισθησιολόγος αρνήθηκε να κάνει αυτό που τον διατάξανε να κάνει, δηλαδή να κάνει τη διασωλήνωση. Είδαμε μια γιατρό, η οποία είχε αγανακτήσει με όλο το σύστημα, να χτυπιέται, για να γίνει διασωλήνωση, να τρέχει για να μπορέσει να γίνει κάτι. Όλα γίνονταν με αργούς ρυθμούς. Όταν η γιατρός του Καραμανδάνειου ενημέρωσε τον κύριο Ηλιάδη για την κατάσταση του παιδιού, ο Ηλιάδης διέταξε κατευθείαν να γίνει διασωλήνωση του παιδιού, κάτι που δεν έγινε. Η διασωλήνωση, είχε δώσει εντολή ο κύριος Ηλιάδης να γίνει 7:30 το απόγευμα και η διασωλήνωση έγινε στις 10:30 με 11:00».

Ωστόσο, ιατρικές πηγές υποστηρίζουν πως το παιδί υποτροπίασε όχι στις 7:00 αλλά στις 8:40, με τον αναισθησιολόγο να φτάνει στο νοσοκομείο μισή ώρα αργότερα. «Επ’ ουδενί δεν αδιαφόρησε και δεν αρνήθηκε τη διασωλήνωση. Ο αναισθησιολόγος ήρθε οικειοθελώς από το σπίτι του για τη διασωλήνωση. Από τον Ιούνιο και μετά οργανική θέση αναισθησιολόγου δεν υπάρχει στο νοσοκομείο μας. Δανειζόμαστε αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία. Κι ο συγκεκριμένος υγειονομικός ήρθε οικειοθελώς από το σπίτι του, για να βοηθήσει, δεν μένει στην περιοχή. Μάλιστα ακολουθούσε με το αυτοκίνητο του το ασθενοφόρο, που οδήγησε στη συνέχεια το παιδί στο Ρίο. Ο ίδιος το παρέδωσε στην μονάδα».

Έφτασε στο Ρίο εγκεφαλικά νεκρό

Το παιδί μεταφέρεται διασωληνωμένο στην εντατική του Ρίου, εκεί όπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι γονείς ενημερώθηκαν, πως το παιδί τους ήταν εγκεφαλικό νεκρό. «Εντεκάμιση ώρα φτάνει το παιδί στο Ρίο κι εμείς είχαμε μια ενημέρωση μετά τις 12:30, ότι το παιδί έφτασε από το Καραμανδάνειο στο νοσοκομείο του Ρίου, από τον κύριο Ηλιάδη ενημερωθήκαμε, εγκεφαλικά νεκρό», δήλωσε ο πατέρας του παιδιού.

Σοκ προκαλεί και ο ισχυρισμός του πατέρα, πως ο ίδιος με το αυτοκίνητο του έφτασε γρηγορότερα στο νοσοκομείο του Ρίο, από ότι το ασθενοφόρο που έφερνε το παιδί του. «Πήγαμε με το δικό μας αυτοκίνητο στο Ρίο και πρέπει να πω, ότι εμείς φτάσαμε γρηγορότερα από το ασθενοφόρο. Και δεν ήμουν σε κατάσταση να οδηγήσω».

Λάθη και αναλγησία καταγγέλλουν οι γονείς που ζητούν να μάθουν γιατί χάθηκαν πολύτιμα λεπτά μέχρι τη διασωλήνωση του παιδιού τους. «Έψαχναν μέχρι και κάβουρα για να αλλάξουν την μπουκάλα του οξυγόνου. Με μια φούσκα έδιναν οξυγόνο στο παιδί. Τον είδα με τα μάτια μου τον διασώστη του ΕΚΑΒ, να ψάχνει να βρει κάβουρα για να βάλουν οξυγόνο στο παιδί», συμπλήρωσε ο πατέρας.

«Όταν το παιδί φεύγει από το δωμάτιο για να κατέβει τις σκάλες και να μπει στο ασθενοφόρο, χρειάζεται φορητή μπουκάλα οξυγόνου. Η πρώτη μπουκάλα δεν εφάρμοζε σωστά στον αναπνευστήρα κι εκεί είπαν, μήπως τον ξεβιδώνανε, αλλά τελικά έφεραν μια άλλη και τελείωσε εκεί το θέμα. Δεν έμεινε το παιδί ποτέ χωρίς οξυγόνο, ποτέ», αναφέρουν οι ιατρικές πηγές.

«Φως» στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η ιατροδικαστική έκθεση. Προς το παρόν, ως πιο πιθανή αιτία θανάτου του βρέφους φαίνεται πως είναι εγκεφαλοπάθεια με ραγδαία εξέλιξη ως επιπλοκή του κορονοϊού.