Θεσσαλονίκη: Απαρηγόρητη η έγκυος που την έδιωξαν από το νοσοκομείο και έχασε το παιδί της – «Ένα υγιέστατο αγοράκι»

Θεσσαλονίκη: Απαρηγόρητη η έγκυος που την έδιωξαν από το νοσοκομείο και έχασε το παιδί της – «Ένα υγιέστατο αγοράκι»

Η συγκλονιστική περιγραφή της για τα όσα βίωσε

Δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που της συνέβη η έγκυος από τη Θεσσαλονίκη που μετέβη ετοιμόγεννη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο αλλά την έδιωξαν επειδή έληγε η εφημερία και έχασε το παιδί της.

Μιλώντας στο Voria.gr η 30χρονη επισημαίνει πως αν και κυοφορούσε για 39 εβδομάδες ένα υγιέστατο αγοράκι, κατέληξε να το κηδεύει μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, λόγω ιατρικής, όπως καταγγέλλει, αμέλειας από δύο διαφορετικά νοσοκομεία.

Η γυναίκα επισημαίνει πώς η αργοπορημένη αντίδραση των ιατρών και νοσηλευτών του «Ιπποκρατείου» και του «Παπαγεωργίου» προκάλεσαν ανεπανόρθωτες βλάβες στο βρέφος της, με αποτέλεσμα αυτό να γεννηθεί καθυστερημένα, με επιπλοκές, και να καταλήξει μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες διασωλήνωσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

Παράλληλα η 30χρονη επικαλούμενη τις εξετάσεις που έκανε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τονίζει πως το αγοράκι της είχε δυνατό καρδιακό παλμό και βάρος 3 κιλά και 970 γραμμάρια.

«Στο νοσοκομείο δεν μας υποδέχθηκαν και με τον καλύτερο τρόπο»

Όπως εξηγεί η μητέρα του βρέφους, όλα ξεκίνησαν στις 26 Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να έχει συσπάσεις, δύο μέρες πριν την τότε προγραμματισμένη της καισαρική σε ιδιωτική κλινική. Η 30χρονη είχε βρεθεί τις προηγούμενες μέρες θετική στον κορονοϊό και τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, πήγε μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο της παιδιά στο εφημερεύον Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στις 7:30 το πρωί.

«Όταν πήγαμε στο νοσοκομείο δεν θα μας υποδέχθηκαν και με τον καλύτερο, τον πιο ευγενικό τρόπο» υπογραμμίζει η γυναίκα, η οποία, όπως εξηγεί, βρήκε μετά βίας μία νοσηλεύτρια την ώρα που αυτή αιμορραγούσε. Όταν της ζήτησε να την εξετάσει, αυτή αρνήθηκε γιατί, όπως της είπε, βρισκόταν σε εξέλιξη δίδυμη καισαρική και σύντομα θα έληγε η εφημερία του νοσοκομείου, οπότε θα ήταν αδύνατο να την αναλάβουν. «Άρχισα να φωνάζω και όχι με σκοπό να μαλώσω, απλώς είχα αγανακτήσει. Πονούσα για πολλές ώρες» τονίζει.

Τότε, μία ειδικευόμενη γυναικολόγος δέχθηκε να εξετάσει τη γυναίκα και σύντομα διαπίστωσε πως η 30χρονη αιμμοραγούσε, ωστόσο, όπως μεταφέρει η γυναίκα, δεν ήταν κάτι το ανησυχητικό και την παρότρυνε να πάει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου για να την εξυπηρετήσουν εκεί.

«Ένιωθα πόνο σαν σκίσιμο»

Όπως εξηγεί η μητέρα ένιωθε ήδη έντονη δυσφορία πριν καν την εξέτασή της περιγράφοντας τον πόνο «σαν σκίσιμο». «Προσπαθούσα να το διαχειριστώ, έπαιρνα βαθιές ανάσες για να μην κάνω κακό στο παιδί. Ό,τι ήξερα από τις άλλες δύο μου εγκυμοσύνες έπρεπε να το τηρήσω σε λίγα λεπτά», τονίζει.

«Η ειδικευόμενη γυναικολόγος έκανε μετά από περίπου 15 λεπτά στη γυναίκα καρδιοτοκογράφο. Μου είπε ότι το μηχάνημα δεν καταγράφει συσπάσεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι “δεν έχουμε και το καλύτερο μηχάνημα”, και πως δεν υπήρχε κάτι το ανησυχητικό με το έμβρυο» τονίζει.

Η 30χρονη γυναίκα, υποφέροντας οξύτατους πόνους, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό της μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά, ηλικίας 6,5 και 4,5 ετών στο πίσω κάθισμα, και ξεκίνησαν τη διαδρομή προς το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», καθώς το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο αρνήθηκε να τη μεταφέρει με το ασθενοφόρο, λόγω της λήξης της βάρδιας.

Ο Γολγοθάς όμως της 30χρονης δεν σταμάτησε όμως εκεί, καθώς, όπως καταγγέλλει, σημειώθηκε και άλλη χρονοκαθυστέρηση στην περίθαλψη της και από το δεύτερο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ίδια, όταν ο σύζυγός της ζήτησε από το προσωπικό του «Παπαγεωργίου» να συμπληρώσει εκείνος τα απαραίτητα έγγραφα για να αναλάβουν ταυτόχρονα οι γιατροί την περίθαλψη της συζύγου του, με σκοπό να επισπευθεί η διαδικασία, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν γιατί έπρεπε να τηρηθεί το πρωτόκολλο. Έτσι, καθυστέρησε και άλλο η εξέταση της εγκύου.

«Με το που άνοιξα τα μάτια μου είχα τη νεογνολόγο πάνω από το κεφάλι μου και μου είπε ότι "έχουμε ένα νεκρό παιδί"»

Οι γιατροί εντόπισαν, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, βραδυκαρδία στο έμβρυο και διέταξαν επείγουσα καισαρική τομή, κάτι το οποίο, όπως καταγγέλλει δεν έγινε, καθώς οι γιατροί άργησαν να κάνουν την αναισθησία και να τη βάλουν στο χειρουργείο για να βγει το μωρό. «Είχε ήδη αρχίσει το κακό να γίνεται, ενώ σε περίπτωση μεταφοράς μου ίσως να είχα γλυτώσει κάτι από αυτήν την ιστορία». Μάλιστα, ο εφημερεύον γιατρός δεν ήταν αυτός που ξεγέννησε την 30χρονη αλλά χρειάστηκε να ειδοποιηθεί και να έρθει ένας άλλος γιατρός-καθηγητής για την καισαρική.

Η 30χρονη μπήκε στο χειρουργείο στις 10:30 και βγήκε στις δύο το μεσημέρι, εξαιτίας όλων των επιπλοκών που προέκυψαν. «Με το που άνοιξα τα μάτια μου είχα τη νεογνολόγο πάνω από το κεφάλι μου και μου είπε ότι “έχουμε ένα νεκρό παιδί, είμαστε στην ανάνηψη και προσπαθούμε να το επαναφέρουμε”. Μετά απλά εξαφανίστηκε από μπροστά μου», αναφέρει.

«Εμείς μεγάλη οικογένεια θέλαμε, δεν ξέραμε ότι οι γιατροί είχαν άλλα σχέδια για εμάς»

Η γυναίκα σε έντρομη κατάσταση προσπαθούσε να μάθει από γιατρούς και νοσηλευτές αν το παιδί της ζούσε, ωστόσο, όπως λέει, κανείς δεν την ενημέρωνε: «Η οργή μου είναι τόσο μεγάλη που μερικές φορές, δεν μπορώ να τη μεταδώσω…εδώ που φτάσαμε, τουλάχιστον να δικαιωθούμε ηθικά».

«Το δύσκολο κομμάτι ήταν να το διαχειριστούμε εμείς με τον σύζυγό στο σπίτι μόνοι μας, χωρίς να το ανακοινώσουμε στα παιδιά. Μετά τους ανακοινώσαμε, δίνοντας τους ένα ωραιοποιημένο παραμύθι με το τι συνέβη… Ξέρουν ότι οι γιατροί δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά στη μαμά και ότι έχουν έναν φύλακα άγγελο», σημειώνει.

Το μόνο που ζητάει η οικογένεια του βρέφους είναι δικαίωση για όσα συνέβησαν και για τον θάνατό του. «Εμείς μεγάλη οικογένεια θέλαμε, δεν ξέραμε ότι οι γιατροί είχαν άλλα σχέδια για εμάς», λέει συντετριμμένη η 30χρονη μητέρα.