Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Τέσσερα νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Ποια είναι τα συμπτώματα

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Τέσσερα νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Ποια είναι τα συμπτώματα

Η μετάδοση γίνεται μέσω του τσιμπήματος από κουνούπια - Τι λένε οι ειδικοί

Σε συναγερμό είναι οι αρχές στης Θεσσαλονίκη από από τα τέσσερα νέα κρούσματα της λοίμωξης, που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου. Τις καινούργιες λοιμώξεις ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ και οι τέσσερις ασθενείς προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και είναι ηλικίας 65 έως 78 ετών.

Μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό που γίνεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών εκδήλωσαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα) και χρειάστηκαν νοσηλεία.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση του ΕΟΔΥ αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 21 Ιουλίου 2022.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη κουνουπιών

«Προς το παρόν δεν πρέπει να ανησυχούμε για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι πρόκειται για την τοποθεσία κατά την οποία εκδηλώθηκε για πρώτη φορά ο ιός στη χώρα μας το 2010. Οι περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης κατά κύριο λόγο, ευνοούν το οικοσύστημα, με τους ορυζώνες όπως ευνοούν και οι κλιματικές συνθήκες. Ο συνδυασμός αυτός, δίνει ένα κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των κουνουπιών. Τώρα, αν μερικά από αυτά είναι μολυσμένα, τότε πολλαπλασιάζεται και ο ιός, ο οποίος είναι απρόβλεπτος και μπορεί να φέρει κρούσματα τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο. Σίγουρα μέχρι τότε ακολουθεί πτωτική πορεία, αλλά κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes, η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Άννα Παππά – Κονιδάρη.

Η τελευταία, απαντώντας σε ερώτηση για το αν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές έχουμε έξαρση των κρουσμάτων, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει έξαρση. Εάν δείτε τη σελίδα του ΕΟΔΥ θα διαπιστώσετε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται όπως και τις προηγούμενες χρονιές. Βέβαια για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα ως προς το θέμα αυτό, θα πρέπει να περάσει και κάποιο χρονικό διάστημα».

Και άλλοι ψεκασμοί από την Περιφέρεια

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και όπως επισημαίνεται κάθε χρόνο από τους επιστήμονες, ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων είναι μεγαλύτερος, καθώς σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναλογούν περίπου 140 μολυσμένοι από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή εντελώς ασυμπτωματικοί.

Στο πλαίσιο αυτό, «από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει ούτως ή άλλως σταθερό πρόγραμμα ψεκασμών. Θα γίνουν όμως σίγουρα περαιτέρω ενέργειες και αυτό θα αποφασιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο» σημειώνει στο GRTimes η κα. Παππά – Κονιδάρη.

Τα μέτρα προστασίας

Στο μεταξύ η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα ελάχιστα μέτρα προστασίας. «Πρέπει να προσέχουμε καθώς για τον συγκεκριμένο ιό όπως γνωρίζουμε δεν υπάρχουν ούτε φάρμακα, αλλά ούτε και εμβόλια. Εφόσον ξέρουμε ότι μεταδίδεται με τα κουνούπια, καλό είναι να τηρούμε κάποια μέτρα προστασίας. Μερικά από αυτά είναι να μη βγαίνουμε πολύ κατά τις απογευματινές ώρες, να χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά και κουνουπιέρες και κάτι πολύ βασικό να αποφεύγουμε κάθε είδους συγκέντρωση υδάτων στην οικία μας. Δηλαδή στα μπαλκόνια μας, σε πιατάκια ή και γλάστρες μέρη που ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη των κουνουπιών.

Πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τις προφυλάξεις, όσο το δυνατόν περισσότερο» κατέληξε η κα. Παππά – Κονιδάρη.