Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη: Εξαπλώνεται σαν χταπόδι – Ολονύκτια «μάχη» από πυροσβέστες, αστυνομικούς και στρατιώτες

Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη: Εξαπλώνεται σαν χταπόδι – Ολονύκτια «μάχη» από πυροσβέστες, αστυνομικούς και στρατιώτες

Τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να συνδράμουν στην κατάσβεση - Σβήστηκε η πυρκαγιά στη Λακωνία - Χωρίς ενεργό μέτωπο στο Ρέθυμνο

Πολύ δύσκολη είναι κατάσταση με την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Πεντέλη, όπως ομολογεί και ο δήμαρχος της Ραφήνας. Τα εναέρια μέσα έχοπυν πάψει να ενεργούν, καθώς δεν μπορούν να στοχεύσουν στο σκοτάδι, ενώ οι φλόγες απλώνονται σαν χταπόδι, παρότι στην παρούσα φάση έχει πέσει η ένταση των ανέμων, όμως το πρωί αναμένεται να αυξηθεί πάλι.

Για τον λόγο αυτό εκκενώθηκαν οικισμοί, όπως και το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης . 21 παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο. Την όλη επιχείρηση συντόνιζε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Επίσης σε πλήρη ετοιμότητα για την φιλοξενία οικογενειών που τυχόν χρειαστούν στέγαση μετά τις εκκενώσεις των κατοικιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το απόγευμα στο Ντράφι, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ενώ έχουν καεί σπίτια.

Στις 8.30 μμ από το μέτωπο της κατάσβεσης ο ίδιος με τα 3 πυροσβεστικά οχήματα και τις 4 υδροφόρες του Δήμου, μας ενημερώνει ότι αυτή τη στιγμή καίγεται παρακείμενη οικία.

Αναφορικά με τις εκκενώσεις του πληθυσμού επισημαίνει ότι από το Ντράφι κατευθύνονται προς την Παλλήνη και από την Ανθούσα προς τον Γέρακα και ότι «προφανώς ο δήμος Ραφήνας -Πικερμίου διαθέτει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας εφόσον παραστεί ανάγκη».

Αναφορικά με το μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τονίζει ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Ο δήμαρχος ιδιαίτερα ανήσυχος για τις προκληθείσες καταστροφές στις περιουσίες στο περιβάλλον και την οικονομία εξέφρασε φόβους για τις διάσπαρτες κατοικίες, καθώς σε λίγο θα σταματούσαν οι εναέριες δυνάμεις και θα απέμεναν οι επίγειες μόνο για την κατάσβεση, βοηθούμενες βεβαίως από την αναμενόμενη εξασθένηση των ανέμων.

Υπενθυμίζει ότι ανάλογες καταστάσεις «ζήσαμε ξανά στο παρελθόν με δυστυχώς τραγικές συνέπειες». Συγκρίνοντας τις δύο πυρκαγιές αναγνώρισε έντονες διαφορές, καθώς τότε ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρότερος - άνω των 10-11 μποφώρ, έναντι των 7-8 μποφώρ τώρα - και η κατεύθυνση του οδηγούσε προς την θάλασσα όπου τελικά παγιδεύτηκαν οι συνάνθρωποι μας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δόθηκε προληπτική εντολή εκκένωσης από τους αρμόδιους.

Όλοι στη «μάχη»

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στην μάχη με τις φλόγες στην πυρκαγιά στην Πεντέλη όπως ανέφερε πριν λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Συγκεκριμένα , όπως είπε, στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά επιχειρούν 420 πυροσβέστες με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανόμενων των Ρουμάνων πυροσβεστών και 85 οχήματα.

Παράλληλα η περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπρόσθετα στην πυρκαγιά συνδράμουν και οι ένοπλες δυνάμεις, όπου σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει την ειδική ομάδα «Δευκαλίων» με 22 στελέχη, ενώ η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κλήση στο ΕΚΑΒ για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, τονίζοντας ότι τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί προληπτικά σε μέγιστη ετοιμότητα.

Επίσης υπογράμμισε ότι μεταφέρθηκαν προληπτικά στο ίδρυμα Μητέρα 35 παιδιά από το νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο Αγλαΐα Κυριακού από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

ΕΛΑΣ: 58 οχήματα και 150 αστυνομικοί συνδράμουν στο έργο της πυροσβεστικής

Η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 58 οχήματα και 150 αστυνομικούς, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, που συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στη μάχη που δίνουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν, όπως ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), μέχρι στιγμής, με δύο ομάδες «Δευκαλίωνα» από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόρους φορτωτές. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης, και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

Βοήθεια από τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

Στην κατάσβεση και δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής με 32 υδροφόρες, 6 χωματουργικά μηχανήματα και 5 λεωφορεία για την εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και πολλούς εθελοντές, συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Ντράφι και την Πεντέλη.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση απόψε με ισχυρούς ανέμους και την φωτιά να εξαπλώνεται σε δύο τεράστια μέτωπα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάχρης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, τον οποίο εντοπίσαμε «επί το έργον» να διαθέτει όπου χρειάζεται η Πυροσβεστική τις δυνάμεις του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Σπάρτη: Κατασβέσθη η φωτιά στην περιοχή Αφάνια στην Σκάλα Λακωνίας

Παράλληλα, κατασβέσθη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Αφάνια, στην Σκάλα Λακωνίας. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν για περίπου οκτώ ώρες, 64 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Ρέθυμνο: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πληγείσα περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου 

Εξάλλου, σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα όπου οι φωτιές στο Δήμο Αγίου Βασιλείου κατέκαψαν πάνω από 15 χιλιάδες στρέμματα. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και κάθε εστία αναζωπύρωσης προλαμβάνεται άμεσα δεδομένου ότι το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων που έδρασαν στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα παραμένουν στα σημεία που έχουν πληγεί από τις φλόγες.

Η ισχύς των ανέμων έχει μειωθεί γεγονός που βοηθάει στον έλεγχο της πληγείσας περιοχής. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Η κατάσταση έχει πλήρως εξομαλυνθεί, βοήθησε πολύ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μέχρι λίγο πριν τη δύση του ηλίου πραγματοποιούσαν ρίψεις, παρά το ότι δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, καθαρά προληπτικά. Σημαντικό επίσης είναι ότι η περιοχή, στο σύνολο της, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είμαι αισιόδοξος ότι οι διαδικασίες θα κινηθούν σε πολύ γρήγορο ρυθμό σε ότι αφορά όχι μόνο αποζημιώσεις αλλά και σε όσα έργα χρειαστεί να γίνουν».

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν σήμερα τις καταγραφές σε ότι αφορά σε πρώτο επίπεδο τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. «Εύχομαι να υπάρξει η υπηρεσιακή μέριμνα ώστε να μην παρατηρηθεί καθυστέρηση στις καταγραφές του φυτικού κεφαλαίου το οποίο είναι σημαντικό για την τοπική οικονομία», είπε ο κ. Ταταράκης ο οποίος έκανε λόγω για πέντε ημέρες οι οποίες τραυμάτισαν σοβαρά το δήμο και οι πληγές θα μείνουν για πολύ καιρό. Σε ό,τι αφορά την πληροφορία που ήθελε το ανακριτικό να έχει εντοπίσει δύο πρόσωπα που πιθανόν έχουν σχέση με τα πρώτα λεπτά που ξεκίνησε η φωτιά, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ ότι «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, κανένα επίσημο στοιχείο καμία αναφορά. Το ανακριτικό έργο συνεχίζεται και ως δημοτική αρχή έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους υπηρεσιακούς που ασχολούνται με την έρευνα».