Κορονοϊός – Παγώνη: H παραλλαγή «Κένταυρος» θα έρθει και στην Ελλάδα

Κορονοϊός – Παγώνη: H παραλλαγή «Κένταυρος» θα έρθει και στην Ελλάδα

«Να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός»

Για την πορεία του κορονοϊού, τη μετάλλαξη Όμικρον αλλά και την νέα παραλλαγή «Κένταυρος» που επεσήμανε πως θα έρθει και στην Ελλάδα μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Παρασκευή (15/7) η Ματίνα Παγώνη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στο Mega η παραλλαγή «Κένταυρος» ήταν ήδη γνωστή από τον Μάιο και είχε πρωτοεμφανιστεί στην Ινδία. «Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη κρούσματα και περισσότερες πληροφορίες, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει πει πως είναι μια μετεξέλιξη της Όμικρον 2, που επικράτησε τον Φεβρουάριο» ανέφερε.

«Αυτό που θέλουν να δουν οι ειδικοί, είναι κατά πόσο είναι μεταδοτική η νέα παραλλαγή και εάν προκαλεί σοβαρή νόσηση» υπογράμμισε.

«Οι μέχρι τώρα παραλλαγές προκαλούσαν νόσηση του ανώτερου αναπνευστικού, εάν συνεχιστεί αυτό για εμάς είναι καλό διότι δεν θα έχουμε διασωληνώσεις, δεν θα έχουμε θανάτους» εξήγησε η Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή σημειώνεται αύξηση νοσηλειών στα νοσοκομεία κατά 40%.

Η προέδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) συνέστησε στον κόσμο να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ποιοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Εστιάζοντας στην 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού η Ματίνα Παγώνη είπε πως υπάρχουν επίσημα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν την ωφελιμότητα της δόσης στους άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα.

«Για τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα, 30-59 δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές μελέτες, ενδέχεται να υπάρξουν έως το Νοέμβριο» σημείωσε.

Κλείνοντας η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως αυτοί που έχουν κάνει την 3η δόση και έχουν νοσήσει μετά από αυτήν, είναι σαν έχουν κάνει την 4η δόση και δεν χρειάζεται να τη λάβουν.