Κορονοϊός – Μαγιορκίνης: Η μεταδοτικότητα σχετίζεται με χώρους διασκέδασης που είναι ανοιχτοί

Κορονοϊός – Μαγιορκίνης: Η μεταδοτικότητα σχετίζεται με χώρους διασκέδασης που είναι ανοιχτοί

«Η εβδομαδιαία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ θα περιέχει πιο αντικειμενικά στοιχεία»

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης συμφωνεί με την άποψη του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται αυτή την περίοδο σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό.

«Η μεταδοτικότητα σχετίζεται αυτήν την περίοδο με χώρους διασκέδασης, που αυτήν την περίοδο είναι ανοιχτοί, δεν είναι κάτι που μας ξενίζει. Εκεί ο κόσμος πηγαίνει χωρίς μάσκα, δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα εκεί και έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Φαίνεται πως οι εστίες της μετάδοσης είναι εκεί. Το επίκεντρο της μετάδοσης φαίνεται ότι είναι εκεί» είπε χθες (11/7) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως είπε η μεταδοτικότητα κάμπτεται. «Υπάρχει η λεγόμενη κορύφωση της μεταδοτικότητας που πρέπει να ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η καμπύλη κάμπτεται, που σημαίνει ότι η μεταδοτικότητα αρχίζει και πέφτει» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

Σχετικά με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, που πλέον θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα, επισήμανε: «Η αναφορά του ΕΟΔΥ θα είναι πιο αντικειμενική όταν γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Η καθημερινή αναφορά είχε σημασία στην διάρκεια της επείγουσας φάσης. Τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων θα μπορείς να τους βρεις και στο διαδίκτυο και να έχει εικόνα ο κόσμος, αλλά η εβδομαδιαία ανακοίνωση θα περιέχει πιο αντικειμενικά στοιχεία».