Κορονοϊός: Γιατί σταματά η ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Κορονοϊός: Γιατί σταματά η ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Ανησυχούν οι ειδικοί εν μέσω τουριστικής σεζόν

Στον δρόμο που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα βαδίσει και η Ελλάδα από αυτή την εβδομάδα και έτσι τα κρούσματα δεν θα δημοσιοποιούνται σε ημερήσια αλλά σε εβδομαδιαία βάση και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη.

Όπως εξηγούν από τον ΕΟΔΥ πλέον ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου.

Με απλά λόγια, τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται σε κάθε περιοχή δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και πλέον σε αυτό που εστιάζουν είναι η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση να παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων θα μπορεί και τώρα να τους βρει κανείς και στο διαδίκτυο και να έχει εικόνα ο κόσμος, αλλά η εβδομαδιαία ανακοίνωση θα περιέχει πιο αντικειμενικά στοιχεία.

Τονίζουν ακόμα ότι πέρυσι σε σχέση με φέτος είχαμε πολύ περισσότερους διασωληνωμένους άρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που υπάρχει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού στην κοινότητα αλλά μικρή πίεση στο ΕΣΥ.

Να σημειωθεί ότι αυτού του είδους η καταγραφή, εφαρμόζεται ήδη στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και την Σουηδία.

Τι θα περιέχει το εβδομαδιαίο δελτίο

Στο εβδομαδιαίο δελτίο θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται το σύνολο καθώς και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια, το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία που θα αφορούν και τις ηλικιακές κατανομές. Επίσης, θα ανακοινώνονται τα δεδομένα που αφορούν στις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, και που θα βασίζονται και στις εκτιμήσεις στα αστικά λύματα, για την εκτίμηση του φορτίου σε κάθε περιοχή.

Αυξητική τάση σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα

H πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει αυξητική τάση εδώ και περίπου 4 εβδομάδες. Παρόλα αυτά, η αντίστοιχη μεταβολή σε σοβαρές νοσηλείες (νοσηλείες ΜΕΘ) είναι πολύ μικρή.

Όπως εξηγούν, μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα άτομα που μπαίνουν στην εντατική. Δεν υπάρχει δραματική αύξηση ούτε σ’ εμάς ούτε σε άλλες χώρες. Οι ασθενείς μπαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς προβλήματα οξυγόνου. Είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που εισάγονται κυρίως με υψηλό πυρετό.

Ανησυχούν οι ειδικοί εν μέσω τουριστικής σεζόν

Δυο βασικές διαφωνίες με την πορεία που ακολουθείται από τον ΕΟΔΥ εκφράζουν πολλοί επιστήμονες. Όπως τονίζουν κατ’ αρχήν κακώς καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας και κατά δεύτερον διαφωνούν κυρίως για ψυχολογικούς λόγους με την απόφαση να μην ανακοινώνονται τα ημερήσια κρούσματα.

«Η μάσκα είναι το μόνο μέσο που μας προστατεύει από τη μόλυνση όταν θέλουμε να συγχρωτιστούμε με άγνωστο κόσμο. Τα μέτρα προστασίας είναι το κλειδί που θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε το πανδημικό κύμα χαμηλά», λέει σε κάθε ευκαιρία ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για την Κρήτη λέγοντας επί λέξη ότι το νησί βράζει από κρούσματα και ο βασικός λόγος είναι γιατί έχουν μειωθεί τα τεστ.

Η Κρήτη η οποία και στις σκληρές φάσεις της πανδημίας κρατούσε τα σκήπτρα στα κρούσματα κινείται και σε αυτή την φάση σε ανοδική τροχιά με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να μένουν σε τετραψήφιο νούμερο.

Ποιες περιοχές έχουν περάσει το όριο συναγερμού

Μόνο νησιά και μάλιστα πολύ τουριστικά είναι ανάμεσα στις περιοχές που έχουν περάσει το όριο επιφυλακής.

Πρόκειται για τις εξής περιοχές:

  • Νάξος: 5,32%
  • Πάρος: 4,64%
  • Χίος: 3,74%
  • Ρόδος: 3,57%
  • Χανιά: 3,51%
  • Μύκονος: 3,25%