Πάτρα – Γρηγόρης Λέων: Το πόρισμα είναι 100% αδιαμφησβήτητο

Πάτρα – Γρηγόρης Λέων: Το πόρισμα είναι 100% αδιαμφησβήτητο

Ασφυκτικός ο θάνατος των παιδιών

Για το πόρισμα των θανάτων των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Ιατροδικαστικής εταιρίας, Γρηγόρης Λέων, ξεκαθαρίζοντας πως το πόρισμα είναι πλήρως τεκμηριωμένο και 100% αδιαμφισβήτητο.

Μάλιστα αποκάλυψε πως για πρώτη φορά πιάστηκε το κουβάρι της υπόθεσης των θανάτων των άτυχων παιδιών από την αρχή λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συνήθως όταν μας ζητείται να κάνουμε μία πραγματογνωμοσύνη μας δίνονται τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία και βάση αυτών κάνουμε το πόρισμά μας. Εδώ έγινε κάτι πραγματικά ασυνήθιστο… ένα προς ένα όλα τα ευρήματα, ζητήθηκε και έγινε επανέλεγχος και επανεπιβεβαιώσει του κάθε ευρήματος και μάλιστα επιπλέον φαίνεται ότι έχουν αναδειχθεί και νέα ευρήματα ή έχουν ελεγχθεί και πειστήρια τα οποία δυστυχώς δεν είχαν ελεγχθεί κατά τον πρώτο χρόνο».

Στο γιατί δεν έγινε τόσο λεπτομερής έρευνα κατά το παρελθόν ο κ. Λέων απάντησε:

«Το γιατί δεν είχαν ελεγχθεί δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι το πανάκι το οποίο στον δεύτερο θάνατο αποτελεί ένα πειστήριο το οποίο συνδέεται με τον μηχανισμό του θανάτου φαίνεται ότι τώρα έχει ελεγχθεί. Επίσης πρέπει να πούμε ότι οι κακώσεις έχουν καταγραφεί πλέον με μεγαλύτερη επιμέλεια. Να σημειωθεί πως οι συνάδελφοι είχαν φωτογραφίες επίσημες, όχι ανεπίσημες. Δηλαδή φωτογραφίες που έβγαλε είτε η σήμανση, είτε οι ίδιοι οι ιατροδικαστές είχαν λάβει και αποτελούσαν στοιχεία τα οποία μελετήθηκαν και απέδωσαν και περαιτέρω κακώσεις, γιατί οι κακώσεις στο συγκεκριμένο είδος θανάτου ήταν πάρα πολύ σημαντικό να αποδοθούν σωστά, να αποτυπωθούν σωστά και να εκτιμηθούν σωστά πράγμα το οποίο έγινε».

Επιπλέον, ο κ. Λέων υπογράμμισε πως «δεν πήγαμε δια αποκλεισμού. Εδώ αφενός έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια και μαζί μ’ αυτά οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει παθολογικά αίτια, όπως για παράδειγμα ένα γενετικό πρόβλημα, αλλά αφετέρου έγινε μια περαιτέρω μελέτη των υπαρχόντων στοιχείων με αποτέλεσμα να αποδοθεί με μεγάλη ασφάλεια πλέον της βεβαιότητας ο ασφυκτικός θάνατος και μάλιστα με απόφραξη των αεροφόρων οδών» και συμπλήρωσε πως «στον δεύτερο θάνατο, το πανάκι φαίνεται να εισχωρεί βιαίως στη στοματική κοιλότητα του παιδιού και η μύτη να αποφράσσεται με το χέρι. Στον πρώτο θάνατο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κάποιο άλλο πειστήριο, και το λέω αυτό γιατί η ίδια η κατηγορούμενη είχε δηλώσει ότι και στη Μαλένα υπήρχαν πανάκια όμως δεν έχει βρεθεί κάτι τέτοιο, παρόλα αυτά οι κακώσεις ξεκάθαρα δείχνουν τη συμμετοχή χεριού, άρα έχουμε απόφραξη στόματος και μύτης με το χέρι».