Επαμεινώνδας Κορκονέας: Αντίδραση της πλευράς Γρηγορόπουλου για την αυριανή δίκη στο Εφετείο Λαμίας

Επαμεινώνδας Κορκονέας: Αντίδραση της πλευράς Γρηγορόπουλου για την αυριανή δίκη στο Εφετείο Λαμίας

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής κάνουν λόγο για «εισαγγελική σπουδή που προκαλεί ενοχλητικούς προβληματισμούς»

Τον προβληματισμό της για την επίσπευση της δίκης του Επαμεινώνδα Κορκονέα για αύριο 8 Ιουνίου σε δεύτερο βαθμό, μετά την αναίρεση που άσκησε ο Άρειος Πάγος στην απόφαση του Εφετείου Λαμίας, με την οποία του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, τα οποία μείωσαν την ποινή του στα 13 χρόνια κάθειρξη και οδήγησαν στην αποφυλάκισή του, εκφράζουν οι νομικοί εκπρόσωποι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Όπως αναφέρουν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στις 11 Μαΐου 2022 ο Εισαγγελέας Εφετών Λαμίας προσδιόρισε τη δίκη, χωρίς να κλητευθούν η μητέρα και η αδελφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Βερζίν Τσαλικιάν και Αρετή Γρηγοροπούλου. Μετά την αναβλητική απόφαση του Δικαστηρίου, για να κληθούν οι υποστηρίζουσες την κατηγορία, προσδιορίσθηκε και πάλι επειγόντως η σχετική δίκη, με κλήση που εκδόθηκε την αμέσως επομένη, 12/05/2022, για τις 8 Ιουνίου 2022, ενώ το Δικαστήριο είχε αναβάλει αορίστως, χωρίς κλήτευση μαρτύρων, ώστε η σχετική διαδικασία να μετατρέπεται σε τυπική-διεκπεραιωτική. Αυτό άλλωστε, επισημαίνουν, «σπεύδει να δηλώνει η υπεράσπιση Κορκονέα, ότι, δηλαδή, "η αποφυλάκισή του είναι υπόθεση μηνών" και ότι "η παρουσία της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι διακοσμητική"».

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου υπενθυμίζουν, ότι το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, που έκρινε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό το 2010, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, που τον έκρινε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, του αναγνώρισε εντελώς αντιφατικά και σκανδαλωδώς ελαφρυντικό και με ποινή κάθειρξης 13 ετών τον αποφυλάκισε, αθωώνοντας ταυτόχρονα το συνεργό του, Βασίλειο Σαραλιώτη, προκαλώντας την άμεση αίτηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για αναίρεση της σχετικής απόφασης, που τελικώς αποφασίστηκε με την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στις 18 Μαρτίου 2022.

«Με ταχύτητα φωτός, μετά την αναίρεση και μετά την εκ νέου σύλληψη Κορκονέα, ο Εισαγγελέας Εφετών Λαμίας προσδιόρισε την υπόθεση στην πρώτη διαθέσιμη δικάσιμο, στις 11/5/2022, εν κρυπτώ και αποκλείοντας την πλευρά της οικογένειας του Αλέξανδρου. Και, μετά την επ’ αόριστον αναβολή που αποφάσισε το ΜΟΕ Λαμίας στις 11/5/2022, και πάλι αστραπιαία κινήθηκε ο Εισαγγελέας Εφετών Λαμίας, προσδιορίζοντας, την αμέσως επόμενη ημέρα 12/5/2022 την υπόθεση για αύριο 8/6/2022- και πάλι στην πρώτη διαθέσιμη δικάσιμο. Αυτή η εισαγγελική σπουδή προκαλεί ενοχλητικούς προβληματισμούς, σε συνδυασμό με την πληροφόρησή μας ότι η υπεράσπιση Κορκονέα κομπάζει πως έχει εξασφαλίσει την, εκ νέου, άμεση αποφυλάκισή του, με την αναγνώριση, και πάλι, ελαφρυντικού στον ένοχο για τη δολοφονία του Αλέξανδρου,. Τα γεγονότα αυτά και η πρωτοφανής επίσπευση του προσδιορισμού, εκ μέρους του Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας, αναβιώνουν όσα διαδραματίστηκαν, ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, το 2019, που οδήγησαν στην σκανδαλώδη, αναιρεθείσα πλέον, απόφαση, την οποία και τότε καταγγείλαμε» αναφέρουν.

Καταλήγουν δε, αναφέροντας ότι «αύριο θα βρισκόμαστε και πάλι στη Λαμία, διεκδικώντας, και πάλι, Δικαιοσύνη για τον Αλέξανδρο. Και θα βρεθούμε απέναντι, και πάλι, στην ενεργοποίηση μηχανισμών για την υπόθαλψη και εξυπηρέτηση του υπαιτίου της δολοφονίας του παιδιού».