Βόλος: Εισαγγελική έρευνα για παιδική πορνογραφία από στέλεχος του Σώματος Προσκόπων

Βόλος: Εισαγγελική έρευνα για παιδική πορνογραφία από στέλεχος του Σώματος Προσκόπων

Η υπόθεση έχει έρθει σε γνώση και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών του Βόλου βρίσκεται μια πολύ σοβαρή καταγγελία για παιδική πορνογραφία σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στο Βόλο.

Η υπόθεση που είναι σε γνώση και της υπουργού Παιδείας, αφορά σε καταγγελία γονέων, οι οποίοι από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν ζητήσει να ελεγχθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο για διακίνηση πορνογραφικού υλικού μέσω Twitter, κάνοντας λόγο και για παιδική πορνογραφία. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και την υπόθεση εξετάζει η Εισαγγελία του Βόλου.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Όλα ξεκίνησαν στις 18 Νοεμβρίου 2021, όταν μέλη του Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ενημερώθηκαν πως το υψηλόβαθμο στέλεχος του φορέα, ίσως διατηρεί ένα προφίλ στο Twitter με ακατάλληλο περιεχόμενο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα magnesianews.gr. Μάλιστα, ο άνθρωπος που ενημέρωσε το Δ.Σ. για το θέμα, τους παρέδωσε και σχετικό υλικό (αναρτήσεις, βίντεο, φωτογραφίες), που σύμφωνα με τον ίδιο μοιάζει να ανήκει στον καταγγελλόμενο. Αρχές Δεκεμβρίου 2021 σε συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε το στέλεχος του οργανισμού -για το οποίο υπήρξε η πληροφορία της διακίνησης πορνογραφικού υλικού- να τεθεί σε διαθεσιμότητα ενώ συγκροτήθηκε και τετραμελής επιτροπή ώστε να διερευνηθούν οι πληροφορίες.

Από την έρευνα η οποία έγινε, δεν προέκυψαν στοιχεία, που να είναι επιβαρυντικά για το στέλεχος, αφού άλλωστε η επιτροπή δεν είχε τις κατάλληλες γνώσεις και τους κατάλληλους μηχανισμούς, προκειμένου να ταυτοποιήσει τον εν λόγω λογαριασμό στο twitter με το στέλεχος. Επίσης η επιτροπή αποφάνθηκε, ότι δεν προκύπτει εμπλοκή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το Σώμα δεν έχει έννομο συμφέρον να προβεί σε κάποια νομική ενέργεια.

Καταγγελία στην υπουργό Παιδείας

Ωστόσο τον περασμένο Φεβρουάριο η καταγγελία για το συγκεκριμένο στέλεχος έφθασε στο γραφείο της υπουργού Παιδείας και κοινοποιήθηκε προς τον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τον Προϊστάμενο Τμήματος Ανηλίκων Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συγκεκριμένα η καταγγελία που την υπογράφουν «γονείς προσκόπων» ανέφερε ότι: «Η παρούσα καταγγελία αφορά εξαιρετικά ανησυχητική δημόσια παρουσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του επικεφαλής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που είναι ο μεγαλύτερος εξωσχολικός παιδαγωγικός σύλλογος στη χώρα. Ως εκ τούτου παρακαλούμε να διαπιστώσετε την ορθότητα της ευρέως διακινούμενης πληροφορίας ότι ο κάτοχος του δημόσια προσβάσιμου προφίλ στο twitter ο οποίος επί τρια και πλέον έτη διακινούσε πορνογραφικό υλικό συμπεριλαμβανομένης παιδικής πορνογραφίας ταυτίζεται» με το στέλεχος των Ελλήνων Προσκόπων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του προς το Διοικητικό Συμβούλιο Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ζήτησε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης και τον τυχόν καταλογισμό ευθυνών. Στις 24 Μαρτίου 2022 το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας ανέφερε ότι: «Τα εν λόγω περιστατικά ετέθησαν υπόψιν του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Π. (Δ.Σ./Σ.Ε.Π.), κατόπιν αναφοράς ενηλίκου μέλους – Βαθμοφόρου του Σ.Ε.Π. Θα θέλαμε δε να σας καταστήσουμε σαφές, ότι εξ’ αρχής τόσο από τα αναφερόμενα από το ως άνω ενήλικο μέλος μας, όσο και από το περιεχόμενο των αναφερομένων, δεν τέθηκε ζήτημα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας και επομένως τέλεσης βαρύτατων αξιόποινων πράξεων».

Η συγκεκριμένη καταγγελία εξετάζεται με πολλή προσοχή από τις Αρχές, καθώς πρόκειται για μία οργάνωση που αριθμεί περισσότερα από 25.000 μέλη, μετρά 113 χρόνια ζωής, έχοντας εκπαιδεύσει στην προσκοπική ζωή χιλιάδες παιδιά. «Εάν αποδειχθεί ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε στην κατοχή του τον επίμαχο λογαριασμό και ισχύουν οι κατηγορίες εναντίον του θα πρέπει να πάει φυλακή» διαμηνύουν αξιωματούχοι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, οι οποίοι αναμένουν με τη σειρά τους τα αποτελέσματα των ερευνών ώστε να φύγουν οι όποιες σκιές έπεσαν αυτούς τους μήνες πάνω από τον ιστορικό οργανισμό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...